Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За здраве и дълголетие: продукт, който всяка жена трябва да включи в диетата си

25 септември 2024, 15:00 часа

Дългият и здравословен живот е нещо, към което много хора се стремят и ако това включва определен начин на живот, по-добре е да започнете да се придържате към него възможно най-рано. Експертите смятат, че всички жени определено трябва да придобият един здравословен навик. И то касае редовната консумация на определена категория продукти.

Известно е, че яденето на ядки и семена е свързано с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Това е допълнителна подкрепа за теорията, че яденето на ядки може да помогне за увеличаване на продължителността на живота.

От всички ядки особено се открояват орехите. Изследователите са открили, че орехите могат да помогнат на жени, страдащи от рак на гърдата. Проучване на университета Маршал показва, че яденето на 50 грама орехи на ден в продължение на около две седмици забавя развитието на рак на гърдата или намалява риска от рак на гърдата. Противораковият ефект се свързва с променена експресия на гени, участващи в растежа и оцеляването на рака.

Още: 5 продукта, които ще зарадват вашите бъбреци

Ефектът е тестван върху мишки и е обяснен от авторите на изследването, както следва: „Ние предположихме, че консумацията на орехи ще промени генната експресия при патологично потвърден рак на гърдата при женски в посока, която се очаква да намали растежа и оцеляването на рак на гърдата, както се наблюдава при мишки. Ако молекулярните промени при хората и мишките бяха сходни, би изглеждало разумно да се заключи, че ефектите върху рака на гърдата при хората трябва да бъдат същите като при мишки (т.е. забавяне на растежа на раковите клетки или увеличаване на смъртта на раковите клетки). Консумацията на орехи може да бъде полезна в борбата с появата или повторната поява на рак на гърдата при хората."

Според Американския институт за изследване на рака ядките наистина имат противоракови свойства и това се отнася за всички видове, но учените са изследвали орехите по-внимателно от всички останали видове. Орехите съдържат вещество, наречено педункулагин, което се метаболизира в организма в уролитини. Уролитините от своя страна са съединения, които се свързват с естрогенните рецептори и могат да играят роля в предотвратяването на рак на гърдата. Целите орехи и ядковите масла имат по-високи нива на гени, потискащи тумора при мишки, хранени с растителни ядкови масла.

Освен това орехите могат да бъдат ефективен помощник при диети. Те са богати на Омега-3 мастни киселини, които активират процеса на изгаряне на мазнини и забавят процеса на складиране на мазнини. Установено е, че яденето на орехи намалява нивата на "лошия" холестерол (LDL) с до 16 процента и намалява диастоличното кръвно налягане с 2-3 mmHg. Чл. и намалява оксидативния стрес и възпалението. Оксидативният стрес е процес, при който нестабилни молекули, наречени свободни радикали, причиняват увреждане на клетките в тялото. Неговите ефекти могат да допринесат за редица невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Някои диетолози смятат, че разумната консумация на семена и ядки засища тялото и предотвратява желанието за преяждане. За мнозина ядките заместват шоколада и печените изделия, което определено може да се нарече успех в случай на пристрастяване към захарта.

Още: Защо носът се запушва сутрин?

Освен храненето също толкова важна роля играе и редовната физическа активност. „Възрастните трябва да се занимават с някаква форма на физическа активност всеки ден. Всеки вид дейност е полезна“, настояват от Националната здравна служба на Обединеното кралство. А кралицата на Англия определено демонстрира ползите от здравословния режим с изключителното си дълголетие. Всички възрастни трябва да участват в упражнения за силова тренировка, насочени към основните мускули (крака, бедра, гръб, корем, гърди, рамене и ръце) поне два дни в седмицата. Обучението трябва да продължи поне половин час.

Също толкова важно е да поддържате здрав сън и да следвате рутина. Всичко това заедно ще помогне не само да увеличи продължителността на живота като такъв, но и да удължи живота, който не е помрачен от болести.

източник: https://www.marieclaire.ru/food/dlya-zdorovya-i-dolgoletiya-produkt-kotoryi-kazhdaya-zhenshina-dolzhna-vklyuchat-v-svoi-racion/

 

Още: За кого е противопоказно да яде ябълки

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес