Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора яденето на пържен патладжан е вредно?

21 август 2024, 12:44 часа

Патладжаните са истинските царе на късното лято. Пържим ги, правим хайвер от патладжани, всякакви яхнии и ги печем на въглища. По това време патладжаните стават по-евтини и по-достъпни.

Те са здравословни зеленчуци, с неголямо калорийно съдържание и наситени с много фибри - които са полезни за чревното функциониране и подобряват храносмилането. Патладжанът съдържа витамини от група В, антиокислители и минерали, необходими на организма.

Зеленчукът има своя вкусова специфика, но в същото време в чисто кулинарно отношение е много гъвкав: с помощта на различни подправки и билки можете така да променяте вкуса му, че да изглежда хармонично в най-различни ястия.

Естествено, както всеки здравословен продукт, патладжанът може да покаже и странични, вредни свойства - особено ако е избран, приготвен и консумиран неправилно.

Патладжан: Кой трябва и кой НЕ трябва да го яде

Д-р Юлия Верховская разказва за вредата, която може да причини патладжанът и как да го използвате правилно в кухнята. 

Патладжанът съдържа достатъчно груби диетични фибри и голямо количество витамини от групата В, които са важни за функционирането на нервната система. Наситен е особено много с витамините В2 и РР (В3). Съдържа и такъв силен антиокислител като хлорогеновата киселина.

Консумирането на патладжан предотвратява образуването на камъни в жлъчката, облекчава запека. Намалява степента на кръвната захар и холестерола - това забавя развитието на коронарна болест на сърцето и атеросклероза.

Както всички членове на семейство Картофови, патладжанът съдържа отровния гликозид соланин. Той му придава горчивия вкус. При това, за разлика от доматите, които също са Картофови, соланинът в патладжана се запазва по време на зреене. Дори в малки дози той може да причини отравяне със следните симптоми: гадене, диария, повръщане, главоболие, възбуда, последвана от депресивно състояние.

В днешно време се отглеждат специално селекционирани леки сортове патладжани, които почти не съдържат соланин; за купуване и засаждане в градината е по-добре да изберете бели или ивичести патладжани.

При какви заболявания НЕ трябва да ядете патладжан

Ако сте купили тъмни презрели патладжани, тогава определено се налага да ги обелите, защото по-голямата част от соланина и горчивината са в кората. За да премахнете горчивината от патладжана, той се нарязва и накисва в солена вода. Топлинната обработка също ще помогне за премахване на отровата. Затова е по-добре да печете или задушавате патладжаните, но не и да ги консумирате сурови.

Образуване на камъни

Патладжанът съдържа голямо количество оксалова киселина, която насърчава образуването на оксалатни камъни в бъбреците - това е основното отрицателно свойство на патладжана.

Друго свойство на патладжана е да редуцира кръвната захар - това е полезно за диабетици тип 2, но може да бъде опасно за диабетици тип 1.

Не се препоръчват патладжани на хора със стомашно-чревни усложнения: язва на стомаха и на дванадесетопръстника, гастрит, синдром на раздразнени черва, панкреатит, уролитиаза.

В случай, че имате диабет тип 1, патладжаните трябва да се консумират с повишено внимание.

Начини на готвене

Най-добре е да ядете млади, светли патладжани, без да ги белите. При това, колкото е по-малка и по-деликатна топлинната обработка, толкова по-добре.

Патладжаните често се пържат, което ги прави категорично нездравословен продукт. Тоест: самите патладжани са по принцип здравословни, но такъв начин на приготвяне е вреден. При пържене патладжаните поемат много масло, което повишава калорийното им съдържание, а и много масла отделят канцерогенни вещества. Затова е най-добре да печете, задушавате или да готвите на пара.

Маринованите зеленчуци с добавена захар и много сол също не са полезни. Маринатите повишават гликемичния индекс на зеленчуците и влияят неблагоприятно на въглехидратния метаболизъм.

Ако страдате от усложнения в стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб, от ендокринни заболявания, тогава определено трябва да координирате диетата си с Вашия лекар.

Внимание! Тази статия е само информативна. Предпазвайте се от самолечение и се обръщайте винаги към медик-специалист

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес