Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с ТЕЗИ храни - могат да причинят хранително натравяне

18 септември 2024, 14:15 часа

Хранителното отравяне обикновено настъпва бързо, оставяйки ви да се чувствате замаяни поне 24 часа и в някои случаи може да бъде животозастрашаващо.

В миналото яйцата и суровото месо са били смятани за основните причинители на хранително отравяне. Но през последните години това се промени, тъй като развитието на методите на производство и широкото разпространение водят до нови виновници за натравяне.

Още: 10 пълнозърнести храни, които си заслужава да консумирате

В тази статия ви запознаваме с храните, които е най-вероятно да причинят хранително отравяне, плюс някои прости стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите хранително отравяне.

Плодове и зеленчуци

Зеленчуци като зелени листни зеленчуци, зеле, билки и кореноплодни са една от високорисковите групи. Според специалистите най-безопасният начин за консумация е да се измие добре и да се сготви. Същият съвет важи и за плодовете. Старайте се да ги измиете добре, преди да ги разрежете, защото микробите ще попаднат в храната. Направете това дори ако ще ги белите.

Птиче месо

Пилешкото и пуешкото могат да съдържат много патогени и са един от най-честите продукти на заразяване със салмонела.

Пилето трябва да се вари при минимална температура от 70 градуса по Целзий. И не трябва да се мие, защото това може да разпространи бактериите върху други повърхности.

Свинско и говеждо месо

Тези видове месо причиняват около 19% от хранителните заболявания. Когато готвите свинско или говеждо месо, следвайте същите инструкции, както при готвене на птиче месо.

Морски продукти

Отново, трябва да готвите морски дарове до минимална безопасна температура от 65 градуса по Целзий. За любителите на суши и стриди е препоръчително да консумирате тези продукти само на места, на които имате доверие за качество и чистота.

Яйца

Вече е известно, че яйцата разпространяват салмонела. Затова е препоръчително да ги готвите и да внимавате с храни, съдържащи сурови яйца.

Още: 12 начина да си набавите пробиотици чрез храната у дома

Други виновници могат да бъдат и продукти като алкохол, кафе, различни напитки, лед, подправки и хранителни добавки. Но в крайна сметка това, което трябва да запомните, е да почиствате и белите старателно, както и да готвите и съхранявате тези продукти при препоръчителната температура.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес