Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамин Д: Колко време трябва да стоите на слънце, за да си го набавите

12 юни 2024, 08:40 часа

С настъпването на лятото опасностите от вредните ултравиолетови лъчи се увеличават, но всеки от нас се нуждае от слънчева светлина, за да си набави витамин Д.

Повече от 50 процента от европейското население страда от неговия дефицит, показват изследванията, а използването на крем със защитен фактор намалява синтеза на този слънчев витамин с повече от 90 процента. Лятото е най-добрият сезон за слънчеви бани и набавяне на този витамон. Дерматолозите предупреждават за опасностите от него, съобщава изданието The Health Site.

Няма нужда от тестове: Валидни са нови препоръки за витамин D

Дефицитът на вит. D е свързан с множество здравословни проблеми. Доскоро се считаше, че вит. D играе жизненоважна роля в минерализацията на костите и зъбите и е добре известно, че неговият дефицит може да доведе до рахит при деца (затова се нарича още витамин против рахит), а при възрастни до остеопороза.

По-нови изследвания свързват ниските нива на вит. D с много други заболявания на съвременния човек: затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, различни видове рак, депресия, псориазис и безплодие. Вит. D изглежда има много мощен ефект - намалява възпалението и подобрява имунитета.

Колко време трябва да стоите на слънце, за да си набавите вит. Д?

Като се има предвид, че днес повечето от нас прекарват дните си на закрито, особено през зимата, когато естествено има много по-малко слънце, а през лятото се мажем със защитни кремове, които не позволяват на UVB лъчите да проникнат през кожата, има епидемия от „слънчеви "дефицит на витамини, съобщава здравният портал.

На въпроса колко минути на ден трябва да прекарвате на слънце, за да „усвоите“ достатъчно количество от този важен витамин – отговорът не е едозначен. Това зависи от няколко параметъра - време на деня и година, географски координати, метеорологични условия, количество озон във въздуха, надморска височина, повърхност, на която стоите, както и цвят на кожата.

По принцип през зимата, когато ултравиолетовата радиация е значително по-слаба, се препоръчва ръцете и лицето да се излагат на слънце за повече от два часа, за да се синтезират 1000 IU витамин D, което е препоръчителната дневна доза за възрастни. За същото време през лятото, в сезона на най-силната слънчева радиация, са достатъчни само десет минути излагане на слънце без защита на лицето и ръцете.

Хората с много светла и реактивна кожа, които не понасят слънцето, както и тези, които са се възстановили от меланом, трябва да избягват слънцето и да получават витамин D чрез храна и добавки.

Какви грешки се допускат при пиене на калций с витамин Д?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес