Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високо кръвно и домашна медицина - 10+ спешни хитрости

13 април 2024, 07:41 часа
Реклама

Повишеното кръвно налягане не във всеки случай вади на показ симптомите си. И обичайно си нямаме ни най-малка идея, че сме поставени на изпитание от него. Сред нас има хора, които реагират бурно към високите му нива и стават жертви на много кофти усещания. Но е документирано, че преобладаващата част могат да не проумеят години наред, че страдат от него. Докторите задължително ни убеждават да го държим под око внимателно, но в ежедневието по правило не се получава по този начин - ако се чувстваш отлично, не ти хрумва, че страдаш от проблем със здравословното състояние. 

Да имаш кръвно обаче никога не е доживотна присъда.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва в начина си на живот. Често срещаните фактори са по-високо тегло, минимална физическа активност, вредна за здравето диета, повече цигари, прекаляване с алкохола, нервно напрежение, диабет, развиване на хронични болести и нерядко генетична наследственост. Няма лошо като се превиши 45-46 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от вида, които имат този проблем неочаквано и рядко. Сред които и да сте обаче е хубаво да разбирате кои са скритите полезни неща, които ще ви дадат предимство да понижите кръвното четвърт до половин час. И то вкъщи. Тези особено полезни тактики не са заместител на докторската работа, но могат да са най-важното, което да направите в най-напечения миг. Важно е впрочем да ги направите част от дневния си режим, понеже те от изумителна стойност за организма при различни здравни беди.

 Нейно величество канелата

Канелата ,това чудо на природата, е  прекрасна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката изобилства от страшно полезни за физическото ви състояние целебни качества. Върши чудесна работа за нервите и в последна сметка благоприятства кръвното налягане. Ето какво може да направите вкъщи. Сложете малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Тази освежаваща напитка има ефект до няколко минути.

• Чесънът е натурален лек

В домашната медицина, чесънът е популярен с толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е популярен като един от най-класическите натурални антибиотици. Редуцира високото кръвно, бори се с лошия холестерол. Ако не ви се нрави като скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. Непременно обаче е хубаво да е суров. 

• Една хитрост

Съществува един ключов трик, който е добре да прибавите към съкровищницата. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това действие се прилага 7-8 пъти за всяко ухо. Още една важна точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. В тази точка бихте могли да проведете разтриване. 

• Каркадето е благодат

Ако съществува билка, която да е натурална помощница в битката против високото кръвно налягане, това в крайна сметка е хубавата отвара от каркаде. Това е един от изумителните природни прийоми за редуциране на вашето кръвно. И всъщност, има още сериозен списък от полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психическото здраве, е изключително добър антидепресант. Определено подсилва имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Установено е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Дишайте с корема

Едва ли е съвпадение това, че когато сме подложени на стрес, ние обикновено въздишаме. Затова първо отпуснете тялото и съзнанието. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако не владеете тази техника бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 4 секунди. А после като издишате, задръжте на това ниско ниво за още четири секунди. И пак отначало. Изпълнявайте дихателното упражнение 4-5 минути, а може и повече. С този прийом се подпомага притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Компресът винаги е от полза

Тук са ефективни два варианта, които да утилизирате в битката с кръвното. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и е много възможно да забележите добър ефект. Другата надеждна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Трябва да сте наясно обаче - не трябва водата да е супер студена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Облекчение веднага с още един чай

Ментовият чай е биле за нервите, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той винаги може да редуцира кръвното и благодарение на него да усетите кардинално облекчение.

• Ако има човек до вас...

Ако някъде около вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Важните места са местата на тила. Супер важене е и масажът на раменете, който да преминава с пръстите надолу към лопатките. 

• Народното биле

Забравихме да кажем нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две лъжици сухи листа от коприва с около две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Най-важното - накратко

Всичко предложено до този момент върши безотказно действаща работа в изненадващите ситуации. Обаче, ако сте си поставили за цел наистина да ликвидирате високото кръвно, да приложите този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги включите в ежедневието ви правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще е ход напред в сражението с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Приятни разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отделете си поне 15-30 минути на ден за тези спортни занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Много повече зеленчуци, плодове, зърнени храни. Обстойно се вгледайте в диетата си, научете кое ви ви прави уязвими и го изрежете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната в повечето случаи е пресолена. Хапвайте вкъщи. 

- Няма защо да спестяваме факта, че, пациентите, които вдигат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Максимумът всъщност е не повече от бира на ден или чаша вино. Ако се качита над тази доза е много вероятно да стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 3-5 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Редовният стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Дайте всичко от себе си да го намалите и да намирате лично време за вас самите, за да сте по-малко напрегнати. 

 

Използвайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са ежедневна практика, която може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес