Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уролози отговарят: Колко дълго е прекалено дълго да се стискаме

18 октомври 2024, 13:04 часа

Уринирането е естествен начин за освобождаване на отпадъци. И все пак понякога природата се обажда в неподходящи моменти, като дълги срещи или докато сте заседнали в задръстване.

Още: Лекар: Жени, спрете да правите това в обществените тоалетни

Може да почувствате, че ще експлодирате, но колко дълго се смята за безопасно да задържите преди да посетите тоалетна? Въпреки че може да сте малко срамежливи да попитате лекар или уролог, това е валиден въпрос с важен отговор.

„Значението на редовното изпразване на пикочния ви мехур не може да бъде подценено“, казва д-р Даниел Филипс, уролог. „Има риск, свързан със задържането на урина твърде дълго и пикочния ви мехур пълен твърде дълго.“

Колко дълго можете безопасно да задържите ходенето до тоалетна

„Като цяло бих посъветвал пациентите, особено тези, които вече се занимават с уринарни симптоми, да се опитват да изпразват пикочните си мехури на всеки два до три часа“, казва д-р Филипс.

„Като цяло, повечето здрави възрастни могат удобно да задържат урината си в продължение на два до четири часа“, казва д-р Дебра Л. Фромър. "Важно е обаче да слушате тялото си и да уринирате, когато почувствате нужда. Задържането на урина за по-дълги периоди може да доведе до дискомфорт, болка и потенциални рискове за здравето."

За съжаление, д-р Филипс казва, че натискът да се задържи е професионален риск за някои, като например учители и шофьори на камиони, които трябва да работят дълги часове без почивки.

Фактори, които могат да повлияят колко дълго можете безопасно да стискате

Както можете да разберете от по-горе, няма еднозначен отговор за продължителността на времето, през което е безопасно да се задържа урина. Част от това е, че всички сме различни и може да имате един или повече фактори, които правят по-спешно да отидете до тоалетната незабавно. Д-р Фромър казва, че тези фактори включват:

  • Капацитет на пикочния мехур.
  • Ниво на хидратация.
  • Диуретици.
  • Определени медицински състояния.
  • Възраст.
  • Психологически фактори.

Рискове от твърде дългото стискане

  • Инфекции на пикочните пътища (UTI)

Почти половината (40%) от жените ще получат UTI в някакъв момент от живота си, а мъжете също могат да ги получат. Задържането твърде дълго е един от начините да увеличите риска да станете част от клуба.

„Когато урината се задържа в пикочния мехур твърде дълго, бактериите имат повече време да се размножават, увеличавайки риска от инфекции на пикочните пътища“, казва д-р Фромър.

Въпреки че са често срещани и лечими с антибиотици, д-р Фромър казва, че инфекциите на пикочните пътища са неприятни и изискват медицинска помощ.

  • Изтичане (краткосрочно)

Задръжте урината си твърде дълго и – готови или не – тя ще започне да излиза.

„Колкото по-дълго пикочният мехур е пълен, толкова по-голяма е вероятността от изтичане на урина“, казва д-р Фромър. В краткосрочен план може да се почувствате неудобно, че сте се „изпикали“ и се нуждаете от бърза смяна на тоалета. Д-р Филипс добавя, че жените, които вече имат проблеми с инконтиненцията, като бременност, раждане и менопауза, са по-склонни да изпитат изтичане.

  • По-слаб пикочен мехур

Хроничното задържане по-дълго от няколко часа може да доведе до увреждане на пикочния мехур. „Препълването може да разтегне мускулите на пикочния мехур и потенциално да ги отслаби с течение на времето, което вероятно ще засегне изпразването на пикочния мехур“, казва д-р Фромър добавяйки, че по ирония на съдбата твърде дългото задържане на урина може да ви накара да пикаете по-често в дългосрочен план.

Още: 9 факта за рака на гърдата, които всяка жена трябва да знае

  • Увреждане на бъбреците

Задържането твърде дълго може също да навреди на бъбреците. „В по-тежки случаи практиката да задържате урината си може да увеличи налягането в пикочния мехур до степен, че бъбреците да се подуят и увредят“, казва д-р Филипс.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес