Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени установиха дали е генетичен диабет тип 1

23 юли 2023, 17:33 часа

Диабет тип 1 е хронично автоимунно заболяване, което се характеризира с разрушаване на бета-клетките в панкреаса, произвеждащи инсулин, което води до недостиг в производството на инсулин. Тази форма на диабет обикновено се проявява в детска или ранна зряла възраст и изисква доживотно лечение с инсулинова терапия.

Точната причина за диабет тип 1 не е напълно изяснена, но е широко прието, че както генетичните фактори, така и факторите на околната среда играят съществена роля за развитието му. Изследователите отдавна проучват генетичната основа на заболяването и многобройни проучвания са доказали наличието на силен наследствен компонент.

Индивидите с фамилна анамнеза за диабет тип 1 имат по-висок риск да развият заболяването сами. Рискът се увеличава още повече, когато и двамата родители са засегнати, като оценките сочат, че дете с двама засегнати родители има около 10% шанс да развие диабет тип 1. За разлика от тях, рискът при дете без фамилна анамнеза е значително по-нисък, което показва, че специфични гени, наследени от родителите, допринасят за податливостта към заболяването.

Областта на човешкия левкоцитен антиген (HLA) върху хромозома 6 е идентифицирана като ключов генетичен фактор при диабет тип 1. Вариациите в някои HLA гени могат да повлияят на отговора на имунната система към бета-клетките на панкреаса, което прави хората по-предразположени към автоимунна атака. Притежаването на тези генетични варианти обаче не е гаранция, че някой ще развие диабет тип 1, тъй като се включват и други фактори.

Лекар: Този дефицит води до диабет

Факторите на околната среда също допринасят за появата на диабет тип 1 при генетично податливите индивиди. Тези отключващи фактори могат да включват вирусни инфекции, диетични фактори и ранно излагане на краве мляко. Вирусите, по-специално, представляват интерес в изследванията на диабета поради потенциалната им роля в задействането на автоимунния отговор, който води до разрушаване на бета-клетките.

Изследователите продължават да проучват взаимодействието между генетиката и околната среда, за да постигнат по-дълбоко разбиране на сложността на заболяването. Идентифицирането на конкретните участващи гени и тяхното взаимодействие с факторите на околната среда може да доведе до по-добри стратегии за превенция и терапевтични интервенции.

Въпреки че диабет тип 1 се влияе от генетиката, той не е напълно детерминиран. Много лица с фамилна анамнеза никога не развиват заболяването, а някои случаи на диабет тип 1 се появяват при лица без известна фамилна анамнеза. Това показва, че допълнителни фактори извън генетиката допринасят за развитието на това заболяване.

Диабет тип 1 има силно изразен генетичен компонент, а фамилната обремененост с това заболяване увеличава риска за индивида. Заболяването обаче е многофакторно, като взаимодействието между генетичната предразположеност и факторите на околната среда играе важна роля за появата му. С напредването на изследванията по-доброто разбиране на сложното взаимодействие между генетиката и околната среда ще проправи пътя към по-ефективни стратегии за превенция и лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес