Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този алкохол е по-полезен за червата от киселото мляко, ако не се прекалява с него

02 август 2024, 13:36 часа

Китайски учени от Далианския медицински университет твърдят, че бирата може да бъде много по-здравословна за червата от ферментиралите млечни продукти, съобщава списание Frontiers in Nutrition.

Защо бирата е полезна за червата? 

Полифенолите, фибрите и други полезни компоненти в напитката могат да помогнат за укрепване на имунната система по-добре от други пробиотици, според проучването.

Лекар: С този прост трик ще подобрите здравето на червата

Учените обаче предупреждават, че в същото време наличието на алкохол има вредно въздействие върху тялото и напитката трябва да се консумира само в умерени количества. Според тях за мъжете безопасната доза от пенливата напитла на ден е 340 милилитра, а за жените - 170 мл.

Ефектът от пиенето на бира върху човешкото тяло

Биреният алкохолизъм е толкова често срещан, колкото и пристрастяването към твърд алкохол. И също толкова опасен. Честата интоксикация и системният прием на алкохолни напитки оказва негативен ефект върху тялото.

Етанолът, който се съдържа в бирата, прониква през клетъчните бариери по-лесно от останалите, отлага се в мастната тъкан, отравяйки тялото и засягайки производството на основни хормони.

Понякога производителите твърдят, че бирата съдържа много минерали и органични вещества, както и витамини. Твърди се, че минералите идват от малца. Това обаче важи само за нефилтрираната бира. И за нейната консумация също има ограничения. Малцът например е богат на витамини от група В, но при технологична обработка количеството на витамините пада до незначително ниво. Например, за да получите дневната нужда от витамин В1 в тялото, трябва да пиете 10 литра бира на ден и вредата в този случай ще бъде значително по-висока от очакваната полза.

Опасността е, че бирата съдържа много калий. Поради това бъбреците значително увеличават производството на урина, натрият и хлорът се измиват от тялото, което от своя страна води до деминерализация на тялото.

Бирата съдържа и смоли, които придават на напитката горчив вкус. Те са склонни към окисление и полимеризация, поради което се превръщат в агресивни психоактивни съединения, осигуряващи хипнотичен ефект. Също така, тези смоли стимулират стомашния рефлекс, причинявайки киселинен рефлукс, рефлукс и други негативни реакции.

Освен това бирата съдържа биогенни амини. Те повишават кръвното налягане, причиняват главоболие и насърчават увреждане на бъбреците. И най-неприятното е, че бирата съдържа фитоестрогени. Те се съдържат в хмела. Негативите от тях са свързани с факта, че те значително променят хормоналния фон на тялото. Именно поради тях настъпва промяна в ендокринния статус: при мъжете това е феминизация, а жените стават мъжествени.

Това е чай №1 за подобряване здравето на червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес