Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези професии увеличават риска от деменция

26 септември 2023, 11:18 часа

Определени професии може да доведат до развитие на деменция. Това твърдят норвежки учени въз основа на резултатите от проучване, включващо седем хиляди души, пише Science Direct.

Професии с по-висок риск от когнитивни увреждания

По време на научния си труд са изследователите са събрали и анализирали данни за здравето и начина на живот на участниците. Както се оказва, 902 от тях са били диагностицирани с коментираното заболяване. Освен това 2,5 хиляди души са имали леко когнитивно увреждане. В същото време по-голямата част от хората с идентифицирани проблеми са били ангажирани с физически трудна работа през целия си живот.

След още една серия от изчисления, учените стигат до извода, че вероятността от развитие на заболяването при хора, ангажирани с тежка работа, е почти 15,5% по-висока в сравнение с други групи.

Авторите на проучването твърдят, че касиерите, продавачите, младшият медицински персонал, фермерите и животновъдите са изложени на най-голям риск. Представителите на тези професии прекарват много време на крака, а също така са изправени пред постоянен стрес и повишен риск от прегаряне.

Учените допълват, че липсата на почивка и липсата на свободно време влияят на когнитивните способности. Тези фактори водят до изтощение на организма, което се отразява негативно на мозъчната дейност, пише Science Direct.

Деменция: 4 ранни симптома, които се появяват преди загубата на памет

Преди това американски учени проведоха проучване и установиха, че заседналият начин на живот при възрастните хора е свързан с висока вероятност от развитие на коментираното заболяване. То има няколко последователни етапа на развитие. В началните етапи често остава неразпознато. Това се дължи на факта, че нарушенията на паметта и мисленето са леки и се възприемат от роднините и от самия пациент като промени, свързани с възрастта.

деменция

Основните симптоми на ранната фаза на заболяването включват:

  • трудности при учене, усвояване на нова информация или придобиване на нови умения;
  • трудност или невъзможност за самостоятелно изпълнение на сложни домакински задачи;
  • лабилност (променливост) на настроението;
  • периодични и краткотрайни смущения в ориентацията в познати местности;
  • влошаване на паметта и мисловните процеси.

На следващия етап симптомите стават все по-забележими за другите. Когнитивните нарушения прогресивно се влошават и се появява забравяне на скорошни събития и имена на хора от обичайния социален кръг. Добавя се афазия - вариант на говорно увреждане, проявяващо се с неспособността да се използват правилните думи и да се изразяват мислите.

В терминалните стадии късните клинични прояви включват:

  • загуба на способност за самообслужване;
  • невъзможност за навигация в пространството и времето;
  • намалена физическа активност;
  • тотална афазия;
  • невъзможност за разпознаване на близки приятели и членове на семейството;
  • нарушено разпознаване на предмети, звуци и явления;
  • промени в личността и психични разстройства.

Oще: Деменция: Лекар разкри кои са първите 2 симптома

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес