Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази подправка предпазва от диабет и затлъстяване

17 май 2023, 15:09 часа

Консумацията на една подправка може да предпази тялото от затлъстяване, диабет и инсулинов дефицит. Това споделят учени от САЩ и Турция на среща на Американската кардиологична асоциация в Минеаполис.

Според СЗО около една трета от жителите на света сега страдат от затлъстяване, а в някои страни - например в Обединеното кралство или Близкия изток - повече от половината от населението е с наднормено тегло.

Според прогнозите до 2025 г. броят на хората с наднормено тегло ще достигне 2,7 милиарда, а страдащите от екстремни форми на затлъстяване ще нараснат до 17%. Ето защо учени и експерти се опитват да намерят начини за избавяне от наднорменото тегло чрез лекарства или диета.

Лекар: Едва ли предполагате, че този сладък плод сваля кръвната захар

Подправката, която предпазва от диабет и затлъстяване

Проф. Казим Шахин от университета Фират в Елазиг, Турция, и неговите колеги откриват, че полифенолните антиоксиданти, открити в канелата, могат да помогнат.

Учените са стигнали до това заключение, наблюдавайки няколко десетки плъхове, едната група от тях в продължение на три месеца се е придържала към висококалорична диета с високо съдържание на мазнини, а другата - на редовна диета. Във всяка група половината от плъховете са получавали екстракт от канела.

Както показва експериментът, добавянето на канела оказва изключително благоприятен ефект върху плъхове, хранени с мазни храни. Средно теглото им е с 10% по-ниско, а мастният слой е с 30% по-тънък от този на гризачите, които са получавали същата храна. Освен това в кръвта им се наблюдава и по-малко холестерол и ензими, които стимулират натрупването на мазнини в черния дроб и други жизненоважни органи. В кръвната плазма на тези плъхове са открити и повече антиоксиданти.

Лекар разкри с каква вода трябва да се къпят диабетиците

Според проф. Шахин и колегите му всичко това предполага, че канелата може да се използва не само за кулинарни цели, но и за терапевтични цели за борба с глобалната епидемия от затлъстяване и диабет.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес