Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази напитка удължава младостта на жените над 40 години

26 септември 2024, 13:28 часа

Изследователи от държавния университет на Флорида разкриха тайната на популярната напитка, която забавя стареенето на жените над 40 години. Подобрява тонуса на кожата и премахва фините бръчки, съобщава статия, публикувана в списанието Nutrients.

Напитката, която забавя стареенето на жените над 40 години

Сокът от червена боровинка има значителен ефект против стареене. Американски учени се заели да проверят тази хипотеза. Те са започнали  експеримент, включващ възрастни жени над 40 години. Едната група участници пила сок от червена боровинка, втората получавала плацебо в бутилка.

Този любим на всички продукт състарява тялото с 10 години 

Съставът на плодовата напитка е внимателно проучен от учените. Всяка порция съдържа точно 193 mg процианидини, 19,5 mg антоцианини и 24,2 mg флавоноли, тоест различни видове антиоксиданти. Антиоксидантите имат способността да предпазват тялото от свободните радикали. 6 седмици след началото на опита, жените, които са консумирали плодовата напитка, забелязват ясни подобрения: кожата им става гладка и тонизирана. Обективните измервания потвърждават ефективността на резултатите.

Въпреки това само жени на възраст над 40 години отбелязват положителния ефект на боровинките. Напитката не е допринесла за значителни подобрения в състоянието на кожата на младите субекти.

Ако сокът е 100% от боровинки, той може да има същите ползи за здравето като целите плодове. Може да помогне за развитието на костите и мускулите

Боровинките и сокът от боровинки съдържат витамин С, но пълна чаша сок осигурява само 2% от препоръчителната дневна стойност. Витамин С трябва да се приема чрез храната, защото тялото ни не е в състояние да го произвежда. Знаем, че витамин С (L-аскорбинова киселина) е от съществено значение за добрата структура на костите, хрущялите, мускулите и кръвоносните съдове. Той също така насърчава усвояването на желязо и насърчава заздравяването на рани.

Освен това ще получите здравословна доза манган, когато пиете сок от боровинки. Манганът е важен за активирането на ензимите в тялото, производството на въглехидрати и протеини, производството на полови хормони и развитието на костите. 

Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни съставки, боровинките помагат за поддържане на мозъчната функция. 

Пиенето на сок от диви боровинки за кратко време може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и подобряване на инсулиновата резистентност при хора с риск от развитие на диабет тип 2. 

Боровинките и другите горски плодове са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства, които могат да предпазят от рак и други заболявания.

След 30 години - яжте тези храни за забавяне на стареенето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес