Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Спрете да ядете това и ще забавите стареенето

30 юли 2024, 21:58 часа

Общоизвестно е, че твърде голямото количество захар е вредно за здравето. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) казват, че дори когато се храним здравословно, всеки грам добавена захар ускорява стареенето като състарява нашите клетки, пише New York Post.

Премахване на захарта от диетата - какви са ползите

Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва ограничаване на добавената захар до 50 грама на ден. Въпреки това, учените отбелязват, че захарта се предлага в много форми - например блокче млечен шоколад съдържа около 25 грама, а сода от 12 унции съдържа около 39 грама.

Хапче против стареене: Учени откриха начин за удължаване на младостта 

В проучване на UCSF, публикувано в JAMA Network Open, 342 жени от Северна Калифорния са консумирали средно 61,5 грама добавена захар. Участниците са били предимно на възраст около 40 години. Авторите на изследването се интересуват повече от тяхната биологична възраст, тоест от възрастта на клетките и тъканите. Този показател се влияе от генетиката и навиците в начина на живот като диета и упражнения - може да е по-висок или по-нисък от нашата хронологична възраст.

Изследователите свързват здравословното хранене - особено средиземноморската диета, която набляга на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, здравословни мазнини, ядки и семена - с по-ниската биологична възраст. Освен това добавянето на захар към диетата ускорява биологичното стареене, дори ако захарта е била част от здравословна диета.

„Знаехме, че високите нива на добавена захар са свързани с лошо метаболитно здраве и ранно заболяване, вероятно повече от всеки друг диетичен фактор. Сега знаем, че ускореното стареене е в основата на тази връзка и това вероятно е един от многото начини, поради които прекомерната консумация на захар ограничава здравословно дълголетие", каза съавторът на изследването Елиса Епел, професор в Катедрата по психиатрия и поведенчески науки на UCSF.

Изследователите подчертават, че премахването на 10 грама добавена захар от ежедневната ви диета може да намали биологичната ви възраст с 2,4 месеца. В същото време високата кръвна захар може да увреди клетките, което води до хронично възпаление, а то от своя страна се свързва със сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и рак. Захарта също допринася за затлъстяването, широко разпространено заболяване в Съединените щати, както и за кариеса.

Независима статистика показва, че повечето хора в нашето общество приемат почти 20 чаени лъжички захар на ден, което създава огромно бреме върху черния дроб, органът, отговорен за изхвърлянето на захарта в тялото. Това натоварване е такова, че черният дроб просто не може да се справи с него. Претоварването на черния дроб неизбежно води до развитие на метаболитен синдром и инсулинова резистентност.

В някои отношения ефектът на захарта върху тялото е много подобен на ефекта на алкохола. Ето защо днес децата страдат от заболявания, които обикновено се свързват с алкохолизма. Например, мастна чернодробна болест, която е само безалкохолна по природа, както и диабет тип 2.

5 прости начина за забавяне на стареенето след 40 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес