Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха какво се случва с мозъка на хората, които пият кафе

14 февруари 2024, 08:41 часа
Реклама

Учени от университета в Базел установиха, че редовната консумация на кофеиново кафе променя сивото вещество в мозъка. Добра новина: ефектът е временен, а не постоянен. Статия с изследването е публикувана от списанието Cerebral Cortex.

Влияние на кафето върху мозъка

В експеримента е участвала група от 20 здрави души, пиещи ежедневно кофеиновата напитка. На част от тях са давани кофеинови таблетки за два 10-дневни периода. Друга част е приемала плацебо таблетки. В края на всеки период мозъците на субектите са били сканирани, за да се определи обемът на сивото вещество. В допълнение, качеството на съня на субектите е било оценено с помощта на ЕЕГ.

Учени: Това е най-доброто кафе за холестерола и сърцето

Резултатите от изследването са следните: сънят и в двете групи субекти е еднакъв, но обемът на сивото вещество е различен. Тези участници в експеримента, които са приемали плацебо, а не таблетки кофеин, са имали по-висок процент. Разликата е особено забележима в десния медиален темпорален лоб, включително хипокампуса, който е отговорен за консолидирането на паметта. След 10 дни въздържание от кафе мозъчната тъкан на субектите се възстановила, така че ефектът се оказал временен.

Учените отбелязват необходимостта от допълнителни изследвания на ефектите на кафето върху когнитивните способности на човека.

Как кафето влияе на човешкото тяло?

При пиене на натурално кафе се възбужда на първо място централната нервна система. Кофеинът повишава мозъчната активност, разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв. Чувствате се заредени и енергични след пиене на напитката - това е причината много хора да предпочитат да я пият сутрин. Въпреки това, не всеки получава очаквания ефект, някои хора се чувстват зле след чаша от напитката. Това означава, че тялото не възприема кофеина.

В умерени дози напитката има следните ефекти:

  • повишава работоспособността;
  • има положителен ефект върху храносмилането, като спомага за неговото ускоряване;

Един от основните въпроси, които вълнуват любителите на напитката, е дали тя повишава кръвното налягане. Отговорът е, че тя повишава кръвното налягане и увеличава броя на сърдечните удари, според изданието The Health Site. При разтворимите разновидности на напитката подобен ефект не се наблюдава.

В големи количества напитката влияе негативно на съня. Освен това са възможни редица негативни симптоми:

  • раздразнителност, болка в главата;
  • кардиопалмус;
  • стомашни болки;

Има и случаи на отравяне с кафе, което е придружено от: повръщане, конвулсии и образуване на червени петна по цялото тяло. 

Учени: Кафето може да действа като лекарство за този орган

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес