Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха каква е безопасната доза алкохол

15 февруари 2023, 12:59 часа

Колко алкохол можете да "пиете" без да се страхувате, че ще навредите на здравето си?

Безопасната доза алкохол според учените

Изследователи от Queen's University Belfast установиха, че пиенето може да бъде ежедневно и да не навреди на здравето. В случая може да се консумира не повече от 10 грама чист алкохол.

Лекар разкри кога виното и бирата са полезни

Учените са установили, че консумацията на алкохол в посочените количества се свързва с най-малък риск от развитие на рак. Те стигат до това заключение след анализиране на здравните данни на повече от 99 хиляди души.

Експертите са изследвали група доброволци (повече от 99 хиляди души) за периода 1998- 2000 г. През това време повече от 12,5 хиляди души са били диагностицирани с рак, повече от 9 хиляди са починали.

Анализът на тези статистики разкрива изключително интересна зависимост. Оказало се, че хората, които пият питиета, съдържащи 10 грама чист алкохол, са с най-малък риск от смърт от рак или сърдечно-съдови заболявания.

Лекар: В това количество алкохолът води до кръвни съсиреци

Преди това бразилски учени от университета в Сао Пауло установиха, че алкохолът може да помогне за укрепване на сърцето. Оказа се, че при усвояването му се произвеждат ензими, които помагат за пречистването на тъканите от токсични вещества и помагат на сърдечния мускул да бъде по-добре защитен от увреждане.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес