Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Пристъпите на мигрена имат връзка с лимфната система

24 юли 2024, 22:12 часа

Никой не знае точно какви са причините за мигрена, но резултатите от многобройни изследвания започнаха да позволяват на учените да „сглобят парчетата заедно“ и така да ни доближат до механизма зад, както някои ги наричат ​​– „адски“ главоболия. Както откриват учените, става дума за "малки запушвания"

Вижте още: Науката отговаря: Полезен ли е студеният душ за здравето?

Има доказателства, че къси последователности от калцитонин-свързан пептид (CGRP) могат да предизвикат мигренозни пристъпи и лечения, насочени към калцитонин, вече са на пазара. Съществуват обаче индикации, че в този процес могат да участват "дефектни" системи за оттичане на цереброспиналната течност.

Изследователски екип от Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина откри доказателства, че калцитонинът може да участва пряко в блокирането на изтичането на цереброспиналната течност от мозъка, създавайки натиск и болка по време на мигрена.

"Нашето проучване подчерта значението на лимфната система на мозъка в патофизиологията на мигренозната болка. Открихме, че болката, предизвикана от мигрена, се влияе от променени взаимодействия с имунните клетки и калцитонин, който предотвратява изтичането на цереброспиналната течност от лимфните съдове", казва физиолог Катлийн Карън.

Този невропептид присъства в изобилие в слоевете на мозъчната тъкан, наречени менинги по време на мигренозни пристъпи. Чрез серия от тестове върху мишки и техните култивирани клетки, изследователите откриха, че калцитонинът не само предава болката между невроните, но също така блокира потока на течност от мозъчната лимфна система, което може да обясни усещането за натиск, свързано с мигрена.

В експеримент с мишки, при който мигрена е била предизвикана от нитроглицерин, мишки, които са били генетично модифицирани да нямат рецептори за лимфен колцитонин - което по същество ги прави "имунизирани" срещу невропептида - показват значително намалена хронична мигренозна болка, измерена чрез скалата на гримасите.

Цереброспиналната течност се съхранява в нервната система в множество камери, които са свързани чрез сложна мрежа от менингеални лимфни съдове. Тези съдове улесняват потока на течност към мозъчните тъкани по същия начин, по който например маркучът за накисване доставя течаща вода до всяко растение в градински ред.

Когато изследователите инжектират калцитонин директно в ключов резервоар от цереброспинална течност в мозъците на мишки, порите се затварят, причинявайки ремонт на "мозъчната тръба" и значително намаляване на количеството цереброспинална течност, изтичаща от черепа.

Вижте още: Три животни, които могат да откриват болести при хората - от рак до Паркинсон

Въпреки че това ново изследване добавя към нарастващия брой доказателства, които обвиняват калцитонина за пристъпите на мигрена и интензивната болка, която причиняват, все още не е ясно какво точно задейства този механизъм. Въпреки това, новите открития помагат да се даде по-добра представа защо терапиите против мигрена, насочени към калцитонин, са ефективни.

Следващата задача на учените е да разберат дали проблемите с лимфната система могат да помогнат да се обясни защо има над три пъти повече жени, които изпитват мигрена, отколкото мъже.

Изследването е публикувано в Journal of Clinical Research.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес