Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха неочаквано свойство на зехтина върху черния дроб и холестерола

13 август 2024, 23:26 часа

Придържането към диета с разнообразие от ядки, плодове и зеленчуци е сигурен начин за хората, изложени на риск от сърдечни заболявания, да намалят нивата на телесните си мазнини. Зехтинът е един от продуктите, които трябва да присъстват в тази диета. 

Екип от изследователи от Университета на Флорида и Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания проучиха подробно ползите от растителна диета за хора, изложени на риск от развитие на атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания, пише Sciencealert.

Ново проучване за ползите от зехтина 

Има малко доказателства, че зехтинът, съчетан с диети с ниско съдържание на мазнини, пълноценна храна и растителна основа, действително е от полза за хора с рискови фактори за сърдечни заболявания.

За да проучат този въпрос, изследователите са наблюдавали 40 души на възраст от 18 до 79 години, които са прекарали общо 8 седмици на внимателно формулирана веганска диета: един месец на диета, която се състои от четири допълнителни супени лъжици зехтин на ден и един месец на версия на диета с ниско съдържание на зехтин.

Как зехтинът влияе на кръвната захар? 

И двете диети с ниско и високо съдържание на зехтин доведоха до подобрени кардиометаболични профили (покриващи холестерол, кръвна захар и възпаление) в сравнение с нивата преди диетата. Интересното е, че редът, в който са били прилагани диетите, е повлиял как нивата на холестерола са се променили спрямо изходното ниво в началото на проучването.

Започването на диетата с относително обилно количество зехтин и след това преминаването към ястия с малко или без зехтин доведе до намаляване на нивата на "лошия" холестерол при доброволците. А малката консумация на зехтин или избягването му предотвратява намаляването на нивата на „лошия“ холестерол.

Учените предполагат, че малкото количество наситени мазнини, открити в екстра върджин зехтина, може да попречи на черния дроб да се справя с лошия холестерол, което води до повишаването му в кръвта, а това може да увеличи риска от инсулт и инфаркт. 

„Намаляването на консумацията на необработен зехтин може да доведе до по-големи намаления на нивата на липидите, отколкото относително по-високата консумация“, заявяват изследователите. 

„Въпреки че и двете диети подобриха метаболитния фенотип, интервенцията с ниско съдържание на зехтин може да осигури превъзходно намаляване на лошия холестерол при хора с най-висок риск от сърдечни заболявания“, отбелязват учените.

Други новини за ползите от зехтина

Нови изследвания показват, че добавянето на зехтин към ежедневната ви диета може сериозно да подобри здравето ви. Включването на зехтин екстра върджин във вашата диета има ползи за здравето, дължащи се отчасти на противовъзпалителната и антиоксидантна активност на неговите фенолни съединения.

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес