Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Омазняването на черния дроб уврежда тези органи

12 март 2024, 20:32 часа

Прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб отключва патологични процеси не само в чернодробната тъкан, но и в други органи.

Мазнини в черния дроб - на кои органи вредят

Учени от Германския център по диабетология и Център Хелмхолц в Мюнхен, в своите публикации в списанията Diabetologia и Scientific Reports , съобщават, че излишното натрупване на мазнини в черния дроб също причинява сериозни увреждания на други органи, включително панкреаса и бъбреците.

Омазняването на коментирания орган води до нарушаване на неговата функция: преструктурира се секреторното поведение - отделят се повишено количество глюкоза и нежелани мазнини и протеини. Например, цитокина фетуин-А . В експерименти с клетъчни култури немски учени установиха, че това вещество засилва освобождаването на възпалителни маркери, както и фактори, които привличат имунните клетки към панкреаса.

Лекар: Това е най-добрата диета за черния дроб

Друго проучване показа, че при наличието на прекомерно количество мазнини в чернодробната тъкан възниква локално възпаление в панкреаса, ускоряващо развитието на диабет.

Учените допълват още, че фетуин -A също има отрицателен ефект върху бъбречната функция: той също причинява локално възпаление, което води до патологични промени. Следователно статистиката показва връзка между мастния черен дроб и увредената бъбречна функция.

Симптоми и причини за заболяването

В началния стадий на патологичния процес няма външни признаци на заболяването. Пациентът може да разбере за наличието му съвсем случайно във връзка с профилактичен преглед или при консултация с лекар за друго заболяване. Функционалните способности на органа се поддържат за дълъг период от началото на заболяването и поради тази причина то често остава незабелязано. Но с течение на времето функцията на увредените клетки започва намалява - появяват се симптоми на мастна чернодробна болест, които включват:

  • усещане за тежест, известен дискомфорт в десния хипохондриум, епигастриума;
  • гадене;
  • оригване;
  • горчив вкус в устата;
  • обща слабост, умора, намалена работоспособност;
  • качване на тегло;
  • субфебрилно състояние, необяснимо на пръв поглед;
  • появата на паякообразни вени по кожата.

В случай на напреднали форми на заболяването и развитие на усложнения е възможно пожълтяване на кожата, склерата, лигавиците, сърбеж и асцит.

Неправилен начин на живот и нарушение на липидния метаболизъм в организма са основните причини за хепатоза.

Провокиращи фактори са затлъстяването в областта на талията, ендокринни смущения и заболявания, нарушен глюкозен толеранс, инсулинонезависим захарен диабет, придържае към небалансирана диета, наличието на остри и хронични инфекциозни чернодробни заболявания и аномалии, заседнал начин на живот, хипертония. 

Кои храни са полезни и кои вредни за черния дроб

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес