Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Най-добрите заместители на маслото са тези

15 юли 2024, 16:32 часа

Консумацията на масло увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет. Изследователи от Швеция и Германия установиха, че замяната на маслото със смес от зехтин и висококачествено растително масло подобрява нивата на холестерола и дългосрочното здраве на сърцето.

Според New York Post, екип от технологичния университет Чалмърс и Германския институт по човешко хранене казва са успели да установят каква е точно връзката между мазнините в диетата и риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Наистина ли е полезно маслото и как да го използвате правилно?

„Нашето проучване предоставя още по-голяма подкрепа за ползите за здравето от диета с високо съдържание на ненаситени растителни мазнини, като средиземноморската диета“, каза главният автор на изследването и асистент професор Клеменс Витенбехер в Chalmers.

Най-добрите заместители на маслото

Според проучването, чиито резултати са публикувани в списанието Nature Medicine, учените сравняват ефектите от замяната на маслото с растително масло. По-специално зехтинът е възхваляван за своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Маслата от канола и шафран са богати на омега-6 мастни киселини, за които е доказано, че регулират метаболизма, насърчават растежа на кожата и косата, поддържат здравето на костите и поддържат репродуктивната система. Растителните масла, ядките, слънчогледовите и тиквените семки са добри източници на омега-6.

„Омега-6 са важни за здраето ни основни мазнини. Но ако се консумират в излишък, омега-6 ще намалят количеството на омега-3 в клетъчните мембрани, причинявайки хронично възпаление“, обяснява Антъни Хълбърт, автор на Omega Balance и почетен професор в университета от Уолонгонг в Австралия.

Според проф. Хилбърт следните видове растително масло могат да бъдат добър заместител на маслото:

  • рапично масло;
  • масло от шафранка
  • слънчогледово масло
  • масло от авокадо.

"Сред тези растителни масла със здравословно съдържание на мазнини зехтинът и маслото от авокадо са най-устойчиви на топлина и трябва да се предпочитат за готвене и пържене при умерени температури", обяснява ученият.

Той допълва, че зехтинът екстра върджин, богат на антиоксидантни полифеноли, както и лененото масло с високото си съдържание на омега-3, също могат да осигурят ползи за здравето.

Ученият допълва, че маслиненото масло е естествено средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркти и инсулти, както и рак. Тайната е в съдържанието на рекордно количество Омега-3 мононенаситени мастни киселини, които предотвратяват отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и дори унищожават вече съществуващите.

Ученият насърчава изграждането на ежедневен навик за прием на две супени лъжици зехтин на ден.

"Подправете салатата си с него, добавете го към супи, гарнитури, маринати) и сърцето ви ще работи като часовник", казва професорът.

Ученият допълва, че олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, стимулира ген, който потиска активността на раковите клетки. Съответно рискът от развитие на рак, по-специално рак на гърдата при жените, намалява.

Масло или зехтин: Ето какво да изберете за по-дълъг живот

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес