Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени алармират: Кафе и цигара са смъртоносна комбинация

11 февруари 2021, 07:50 часа
Реклама

За никого не е тайна, че кафето и цигарите са сред най-големите ни източници на удоволствие. Знаем ли обаче каква цена плащаме, докато се наслаждаваме на тези простички дози щастие?

Кафето е стимулираща напитка, която обикновено приемаме след събуждане сутрин или в следобедните часове, за да се ободрим. За жалост, вредите от кафето са немалко, а виновник за това е именно кофеинът в състава на „черното злато“.

Кофеинът може да разстрои стомаха ви, да предизвика нервност, замайване гадене. В дългосрочен аспект той може да ви лиши от калций и да доведе до понижена костна плътност при най-страстните любители на кофеиновата напитка.

Какви други вреди от прекомерната консумация на кафе са известни? Оказва се, че тревожно разстройство може да е резултатът от прием на повече от 3 чаши кафе дневно.

Учестено дишане, задух, безсъние, увреждане на бъбреците и мускулите са сред другите споменати здравословни проблеми, имащи общо с кафето.

А сега нека обърнем внимание на цигарите, които също ни оставят с усещането за временно успокоение и наслада, но пък за това кратко удоволствие отново плащаме със здравето си.

Тютюнопушенето е сред водещите причини за белодробни заболявания, различни форми на рак, както и болести на устната кухина. Пушачите са лесна мишена за необратими хронични заболявания.

След всичко изброено дотук, вероятно сами се досещате за фаталния ефект от комбинацията на цигара с кафе. Учени алармират, че това удоволствие се оказва прекалено скъпо за здравето ни.

Консумацията на кафе с цигара повишава киселинността в стомаха и води до смущения на храносмилателната система. Хормоналният баланс при жените също бива нарушен. Стимулиращото въздействие на кафето и цигарите може да претовари страшно много сърцето и мозъка. Всичко това може да доведе до инфаркт или инсулт. Ето защо кафето с цигара е смъртоносна комбинация. Особено голям е рискът за хора в напреднала възраст, които водят заседнал начин на живот, а в същото време не могат да пропуснат и ден без кафе.

В дългосрочен план кофеинът и никотинът ни карат да се чувстваме тревожни, неориентирани, безкрайно нервни. За жалост, пиенето на кафе и тютюнопушенето са два навика, които трудно могат да се откажат. За да намалим вредата от тях, здравните експерти ни съветват да спортуваме всеки ден по минимум 30 минути и да пием по 2 литра вода.

Важно е и да отчетем и по колко кафе е безопасно за нас самите да пием. Обикновено някои от страничните ефекти се появяват от 1 до 6 часа след приема на кофеин. Ако треперите, усещате се твърде емоционални и не можете да спите, намалете задължително кафето и цигарите.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес