Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Ако хората над 65 години се придържат към тази диета, може да живеят до 100 години

06 октомври 2024, 14:01 часа

Учените анализираха диетите на възрастните хора и стигнаха до интересни заключения дали си струва напълно да се откажат от месото и животинските продукти, ако искат да доживеят до столетие, съобщава изданието The Health Site.

Най-добрата диета за хората над 65 години, които искат да са столетници 

С напредване на възрастта тялото ни става по-уязвимо. Ако в младостта си можете да спите лошо няколко дни и да ядете нещо без сериозни последствия, тогава в зряла възраст тялото често не прощава такова пренебрежително отношение към себе си.

Три навика на хората, които живеят до 100 години 

Но има добра новина: правилното меню, напротив, ще ви помогне да се чувствате страхотно на всяка възраст и да удължите живота си колкото е възможно повече. Проучване за това какво трябва да ядат хората над 65 години, за да отпразнуват 100-ия си рожден ден, е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. 

Авторите са използвали диетични данни от 88 000 души на възраст 30-85 години от Канада и Съединените щати. По време на проучването са регистрирани 12 500 смъртни случая сред субектите. Участниците в проучването са били наети между 2002 и 2007 г. и проследени през 2015 г. Всички субекти са били разделени на 5 групи:

  • вегетарианци;
  • полувегетарианци;
  • песко-вегетарианци (вегетарианци, които ядат риба);
  • лактовегетарианци (вегетарианци, които ядат млечни продукти и яйца).

Какво са установили учените?

Всъщност са открити някои ползи от отказването от месо. Анализът показа, че при вегетарианците рискът от развитие на рак е с 12% по-нисък в сравнение с този при месоядните.

Оказа се, че песково-вегетарианците имат 18% по-нисък общ риск от смърт. И идеята за добавяне на мляко и яйца към растителни храни също се оказа успешна: такава диета, както установиха учените, намалява риска от смърт с още 15%. Но сред веганите, които са се отказали от всякакви животински продукти, рискът от смърт е намалял само с 3%. Нещо повече, за хора над 80 години пълното въздържане от месо може да бъде дори опасно.

Както отбелязва професор Гари Фрейзър, вегетарианците на тази възраст имат повишен риск от неврологични заболявания. Има вероятност това да се дължи на дефицит на полезни за мозъка мастни киселини.

Идеалният план за хранене за хората над 65 години

Резултатите от изследването доказват, че оптималната диета за по-възрастните хора е средиземноморската диета, пише Daily Mail. Ето някои основни правила за такава диета.

Включете риба в диетата си. Не е нужно да харчите пари за скъпа сьомга, можете да я замените с по-достъпна скумрия. Основата на ежедневната диета трябва дса включва пресни плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и пълнозърнести храни. Учените съветват да не се отказвате от млечните продукти. По-добре е да изберете опции без добавена захар и оцветители.

"Не забравяйте да пиете достатъчно чиста вода. Ако е възможно, избягвайте да добавяте захар към чая и кафето. Ако не искате напълно да се откажете от червеното месо, яжте го не повече от два пъти месечно", съветват още учените.

Лекар: Всички столетници ядат тези храни ежедневно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес