Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук сваля холестерола, ако го ядете така

23 юни 2024, 15:52 часа

Руският диетолог д-р Наталия Денисова споделя, че един достъпен зеленчук сваля излишния холестерол, ако се яде сушен. Сушените домати съдържат повече ликопен, отколкото пресните.

Реклама

Зеленчукът, който сваля холестерола

Въпреки че термичната обработка често намалява потенциалните ползи на зеленчуците, които губят част от микроелементите си, но това не важи за сушените домати. Диетологът Денисова припомни, че термичната обработка на доматите води до освобождаване на ликопен, антиоксидант, който има лечебен ефект върху сърдечно-съдовата система. В сушените на слънце домати концентрацията на ликопен става особено висока.

Кои храни свалят холестерола?

„Доматите са едни от тези зеленчуци, които имат полза само след топлинна обработка, превръщайки се в още по-ценни хранителни източници на витамини, минерали и биологично активни вещества“, каза Наталия Денисова. 

Специалистът отбелязса, че ликопенът, на който са богати и варените домати, помага за премахване на излишния холестерол от тялото. Поради това сушените домати се считат за полезни за предпазване от развитие на атеросклероза. В допълнение, те подобряват притока на кръв, като по този начин предотвратяват появата на кръвни съсиреци и свързаните с тях усложнения.

Друго полезно свойство на сушените домати е тяхната наситеност с минерали. По-специално, те са богати на калий, който стимулира елиминирането на излишния натрий, а с него и излишната течност - това от своя страна води до понижаване на кръвното налягане и намаляване на отока.

Други ползи от доматите 

Лечебните свойства на доматите се крият в съдържанието на пурини и ниското им съдържание на калории. На хората с наднормено тегло се препоръчва да ядат домати, както и тези, които страдат от заболявания на отлагането на сол и бъбреците.

Яденето на домати е полезно за тези, които имат диабет, затлъстяване или метаболитни проблеми. Доматите също имат холеретични и диуретични свойства, така че ако изпиете половин чаша доматен сок половин час след хранене, храносмилателните проблеми ще изчезнат.

Доматите са полезни и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и диета с ниско съдържание на холестерол. Доказано е, че пресните домати и екстрактът от тях помага за понижаване на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите. Освен това е доказано, че екстрактът от домати (концентрат от сок, доматено пюре) предотвратява агрегацията (нежелано слепване) на тромбоцитите, предотвратявайки сърдечен удар. 

Ако имате желание да загубите няколко излишни килограма, доматите ще бъдат добър помощник по този въпрос. Като ядете домати, вие не само ще постигнете пи-бързо желания резултат, но и ще запълните дефицита в тялото си с полезни вещества.

За целта трябва да пиете чаша доматен сок по време на всяко хранене, но също така не трябва да преяждате с мазни храни. Ако искате бързи резултати, тогава си направете ден на гладно с домати. През деня трябва да ядете само домати, без да добавяте сол и подправки към тях. Но не забравяйте, че такава диета не може да се прилага повече от два дни, тъй като може да причини сериозни здравословни проблеми.

Лекар: Пийте кафето с този сок, за да свалите холестерола

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес