Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук сваля лошия холестерол - яжте го сутрин и вечер

08 юли 2024, 09:54 часа

Високите нива на холестерол са опасни за организма. „Запушва“ кръвоносните съдове и допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и инсулти. Въпреки това, можете да намалите холестерола с диета. За целта трябва да включите бамята в диетата си. Това съобщава турското издание Sabah.

Зеленчукът, който сваля лошия холесерол

Бамята е едногодишно растение с дебело стъбло. Цветовете са големи, а листата са широки, като репей. Разпространен е в редица страни от Южна Европа, Америка, Африка и Азия. 

Това е най-полезният зеленчук за сърцето и холестерола

Бамята понижава нивото на холестерола, извежда токсините и жлъчката от тялото. Освен това спомага за поддържане на желаната киселинност на храносмилателната система и подобрява усвояването на хранителните вещества. Съдържа полифеноли, които помагат за намаляване на риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Според Journal of Food Processing & Technology, разтворимите фибри в бамята естествено помагат за понижаване на нивата на холестерола и следователно намаляват вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

По-специално, бамята е с високо съдържание на пектинови фибри, които понижават нивата на холестерола чрез промяна на процеса на образуване на жлъчка в червата. Научен преглед, публикуван през 2018 г. в International Journal of Food Science and Nutrition, подчертава, че почти половината от съдържанието на шушулките бамя са разтворими фибри под формата на гуми и пектини.

В допълнение, слузта на бамята може да свърже излишния холестерол и токсините, присъстващи в жлъчните киселини, което улеснява черния дроб да ги елиминира.

Други ползи от бамята

Тези, които искат да отслабнат без вреда за тялото, също трябва да обърнат внимание на бамята. Този зеленчук е източник на фибри, хранителни вещества и растителни масла. Зеленчукът бързо засища, без да натоварва организма.

Включването на бамя е ежедневната си диета замества въглехидратите, например картофите.

Бамята контролира нивата на кръвната захар, като регулира скоростта на усвояване на захарта от стомашно-чревния тракт. Зеленчукът е в състояние да регулира количеството глюкоза и липиди, предотвратявайки развитието на диабет.

В проучване от 2011 г., публикувано в Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences , учени от Индия установиха, че плъхове, на които са дадени смлени семена и обелки от бамя, имат по-ниски нива на кръвна захар, докато при друга група гризачи, на които е даден екстракт от бамя в продължение на 10 дни, се наблюдава постепенно намаляване на глюкозата нива.

В допълнение към научните изследвания, много пациенти с диабет съобщават за по-ниска кръвна захар след консумация на парчета бамя, накиснати във вода преди лягане и сок от зеленчука сутрин. А в някои страни, като Турция, печените семена от бамя традиционно се използват като лек за диабет.

Бамята съдържа и неразтворими фибри, които поддържат стомашно-чревното здраве и намаляват риска от някои видове рак, особено колоректален рак. Освен това насърчава детоксикацията на черния дроб и има антибактериални свойства.

Някои експерти твърдят, че този зеленчук може да поддържа бариерната функция на стомашно-чревния тракт и да "смазва" червата. По този начин бамята може да действа като естествен лаксатив, улеснявайки движението на червата и предотвратявайки запек.

Учени: Това е най-добрият алкохол за холестерола и костите, ако пиете само по 3 чаши седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес