Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този мед покачва кръвната захар двойно, избягвайте го!

01 септември 2023, 05:00 часа

Всеизвестен факт е, че медът е полезен при лечението на много видове заболявания. Но със сигурност ще останете изненадани от факта, че почти 80% от него се състоят от глюкоза, водата е около 18% и само 2-3% в състава му са витамини.

Въпреки това дори и в тези малки количества витамините в меда са един от най-добрите източници на полезни вещества и лек за много болести. Най-известните видове мед са от елда, липа, мед букет (полифлорен). Всеки от тях има много предимства, но има и недостатъци.

 

Полифлорен мед (мед букет)

Медът букет е известен със своите лечебни свойства, тъй като е направен от билки и неслучайно е най-предпочитан за консумация. В него има много повече полезни елементи, отколкото в монофлония (меда от един вид растение).

 

Полифлорният мед също съдържа огромно количество въглехидрати. Но на фона на всичките му полезни свойства, се откроява още една особеност, която ще ви изненада: той повишава телесната температура и увеличава изпотяването. И това натоварва много сърцето. Затова е по-добре хората, страдащи от сърдечни заболявания, да избягват консумацията на мед букет.

Той представлява най-голямата опасност за страдащите от алергии, тъй като в състава му влиза прашец на много растения, а той е най-силният алерген. Поради тази причина не се препоръчва не само за деца, но и за кърмачки. Консумацията му може да причини задушаване, подуване на горните дихателни пътища, кожни обриви и екзема.

Жена разпръсна дафинов лист навсякъде в къщата си. Няма да повярвате какво се случи

Полифлорният мед е противопоказан при заболявания като гастрит, панкреатит, ентероколит, ексудативна диатеза, остър ревматизъм, скрофула, стомашна резекция (в следоперативния период), холецистектомия.

Мед от елда

Медът от елда съдържа 40% глюкоза и фруктоза. Поради тази причина той не трябва да се консумира от хора, страдащи от диабет и алергии. В 100 грама от него се съдържат 309 ккал, което е три и половина пъти повече от калоричното съдържание на бананите.

Следователно заместването на захарта с мед от елда е голяма грешка. Диетолозите не препоръчват той да се консумира от деца под две години, тъй като е твърде тежка храна за тяхната незряла храносмилателна система.

Високото съдържание на захар в меда натоварва сериозно черния дроб и допринася за развитието на патогенни бактерии. Но едновременно с това този пчелен продукт пречиства кръвта. Той съдържа ензими, които подобряват храносмилането.

По-специално медът от елда съдържа висок процент желязо, поради което е безценен за предотвратяване на анемия. Консумацията му компенсира липсата на хранителни вещества в организма, а витамин В, се съдържа в изобилие в него и облекчава умората.

Липов мед

Опитните пчелари определят ​​липовия мед като най-ценен. Според тях, ако започвате деня с лъжица липов мед, това ще активира значително жизнеността на организма ви, ще облекчи синдрома на хроничната умора и ще ви помогне да се отървете от стреса. Липовият мед съдържа уникален компонент - фернезол, който има дезинфекциращи свойства.

Консумацията му оказва положителен ефект върху киселинността на стомаха. Често се използва при настинки. Въпреки това, той е напълно противопоказен при заболявания, свързани с кървене. Учените са доказали, че медът разрежда кръвта. Това важи най-вече за липовия мед.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес