Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този любим на всички продукт състарява тялото с 10 години

24 септември 2024, 15:29 часа

Здравото тяло и дълголетието винаги са свързани с правилното хранене и умерената физическа активност. Но има някои познати ни хранителни продукти, които могат да бъдат вредни, по-специално те могат да ускорят стареенето. Един познат и любим на всички продукт състарява тялото с 10 години. Д-р Елена Соломатина споделя, че това е захарта и всички продукти, в които тя се съдържа.

Продуктът, който ускорява стареенето с 10 години

"Всеки знае, че стареенето на кожата е неизбежно и се дължи на инхибиране на биологичните процеси в тялото с възрастта. Този тип стареене, причинено от генетиката, се нарича „хроностареене” и на е доста трудно да се устои. Но процесът на стареене се влияе от няколко механизма, като например фотостареенето, когато структурата на кожата се променя под въздействието на слънчева светлина. Има и гликозинг - това е влошаването на кожата поради натрупването на напреднали крайни продукти на гликиране. И така, възрастта е важна, но ние не можем да я повлияем по никакъв начин и е в нашата власт да намалим вредното въздействие на други фактори, по-специално като гликирането", казва специалистът.

След 30 години - яжте тези храни за забавяне на стареенето 

Попадайки в тялото, захарта се свързва с протеините – този процес се нарича гликация. В резултат на това протеините губят функционалност, което се отразява негативно на структурата на клетката. Например, поради гликирането, колагенът и еластинът, протеините, отговорни за еластичността на кожата, престават да функционират нормално. В резултат на това се появяват и задълбочават бръчките.

Гликирането е спонтанен, неензимен процес, по време на който свободните редуциращи захари реагират със свободните аминогрупи на протеини, ДНК и липиди. В резултат на това се образуват "мрежи" на протеинови молекули, което води до загуба на тяхната функционалност. Този процес се нарича още сладко стареене, защото насърчава образуването на напреднали крайни продукти на гликиране, известни като AGEs. AGEs забавят метаболитните процеси и ускоряват стареенето на кожата чрез активиране на оксидативен стрес и възпаление.

"Гликирането променя структурата и функцията на протеини като колаген, което се отразява негативно на еластичността на кръвоносните съдове, кожата и сухожилията. Всъщност този процес засяга всички системи на тялото, но ефектите му върху кожата са най-забележими: засилва признаците на стареене, допринася за появата на бръчки, пигментация и загуба на тонус. Симптоми като изтъняване на кожата, обезцветяване, загуба на еластичност, матов тен, тъмни кръгове под очите и обща умора също са резултат от гликирането. За да избегнете увреждане на подкожните тъкани, загуба на еластичност и стегнатост на кожата, е много важно да започнете борбата с гликирането възможно най-рано", казва специалистът. 

"Ограничавайки приема на захар, ние естествено ще забавим процеса на слепване на колагеновите влакна. Захарта също така подпомага възпалителните процеси в тялото, които се засилват от напреднали крайни продукти на гликиране", казва специалистът.

Лекарят допълва, че тази комбинация може да влоши възпалението, без да е от полза за вашето здраве.

"Ето защо трябва да си обещаете да избягвате прости въглехидрати, които бързо повишават нивата на кръвната ви захар, като бисквити, бонбони, сладкиши, торти и газирани напитки. По-добре е да се даде предпочитание на сложните въглехидрати: пълнозърнестите храни с нисък гликемичен индекс спомагат за намаляване на проявите на гликемия. Също така си струва да обърнете внимание на методите на готвене: пържените храни са източник на продукти на гликиране, така че е по-добре да ги приготвяте на пара или да ги варите", споделя специалистът.

Лекарят съветва да обогатите менюто си със сурови зеленчуци и плодове, които поради съдържанието на антиоксиданти потискат гликацията. Зеленият чай също помага за намаляване на гликирането в тялото, така че трябва да го включите в диетата си, ако искате да удължите младостта си. По този начин разнообразната и балансирана диета с умерени количества захар може значително да намали щетите от гликираните молекули.

Лекар: Пийте всеки ден тази напитка, тя забавя стареенето, здравен съвет за деня, 13 август

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес