Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този евтин зеленчук разрежда кръвта и чисти холестерола

15 ноември 2023, 19:01 часа

Консумацията на един евтин зеленчук помага за намаляване на вискозитета на кръвта и следователно за подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система.Руският диетолог д-р Яна Лапко споделя как цвеклото влияе на кръвната плазма.

Цвекло за чиста кръв

Цвеклото е най-полезният продукт за здравето на кръвта. В състава му влизат големи количества калций и пектинови вещества, участващи в метаболизма. Те също помагат за отстраняването на вредни микроелементи като олово, кадмий от плазмата и работят за намаляване на „лошия“ холестерол.

Лекар: Този летен плод пречиства кръвта и нормализира кръвната захар

Всичко това минимизира рисковете от появата на плаки, кръвни съсиреци и други фракции, които не трябва да има в кръвната плазма на здрав човек.

Поради високото съдържание на фибри в този кореноплоден зеленчук, консумацията му помага за почистването на дебелото черво от натрупаните шлаки и токсини, в резултат на което храната ще се абсорбира по-добре.

Трябва обаче да се има предвид, че тук възниква друг риск.

„Калцият в големи количества може да причини спазми в кръвоносните съдове“, казва д-р Яна Лапко.

Затова не се препоръчва да се използва пресен концентриран сок от цвекло – може да навреди. По-добре е да приготвяте коктейли от сокове от цвекло. Но дори такава напитка трябва да се остави да се утаи преди пиене, така че летливите вещества, включително тези, комбинирани с калций, да се разпаднат и да станат безвредни за сърдечно-съдовата система.

Освен това храните, които бързо помагат за намаляване на съсирването на кръвта, включват шоколад, чесън, кафе и сок от алое.

Цвеклото съдържа много витамини и микроелементи. Аскорбиновата киселина в състава му работи за вашия имунитет: укрепва тялото, предпазва от настинки. Ако пиете чаша прясно изцеден сок от цвекло поне веднъж седмично, ще забравите за хремата през зимата.

Цвеклото съдържа голямо количество антиоксиданти. Предпазват клетките от свободните радикали, поддържат младостта на кожата и предотвратяват преждевременното стареене на тялото. Яжте редовно цвекло - това ще има благоприятен ефект не само върху външния ви вид, но и върху състоянието на нервната ви система. По този начин тя ще се справя по-лесно със стресови ситуации и преживявания.

Бетаинът в цвеклото участва активно в образуването на холин, който е необходим за здравето на черния дроб и жлъчния мехур. Този ензим помага на черния дроб да се освободи от токсините, участва в метаболизма на мазнините и засилва отделянето на жлъчка. Поради факта, че бетаинът не се разрушава дори при топлинна обработка, той ще изпълнява функциите си както в прясно изцеден сок, така и в борш.

Още: Тези симптоми издават, че кръвта ви е започнала да се сгъстява

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес