Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

30 юни 2024, 08:17 часа

Руските лекари д-р Елена Малишева и кардиологът Герман Ганделман посочиха пиенето на бира и некачествената вода сред факторите, които разрушават здравето на черния дроб през лятото.

Реклама

Начинът на живот, който много хора водят през лятото, може да бъде заплаха за черния дроб, припомнят експертите.

Най-вредните навици за черния дроб през лятото

Експертите отбелязват, че един от най-сериозните рискове за черния дроб е свързан с пиенето на некачествена вода, която може да бъде източник на различни бактерии и инфекции. По-специално, можете да се заразите с хепатит А чрез мръсна вода, като това може да се случи дори когато пиете вода от извор.

Лекар: Това е най-добрият летен плод за кръвното и черния дроб

„Вирусът на хепатит А атакува дори когато пием изворна вода. Заразяването става по фекално-орален път, когато в тялото навлезе нещо, съдържащо вируса на хепатит А“, обяснява д-р Герман Ганделман.

Елена Малишева подчертава, че хепатитът може да бъде причинен не само от вода с неизвестен произход и качество, но и от неизмита храна и лошо измити ръце.

Симптомите на инфекция с хепатит А включват:

  • Жълтеница, пожълтяване на очите;
  • Общо неразположение;
  • Потъмняла урина;
  • Кашави изпражнения.

Лекарите посочват, че пиенето на замърсена вода като една от трите основни заплахи за черния дроб през лятото. Друга заплаха е рязкото увеличаване на консумацията на алкохол, особено под формата на бира, коктейли, охладени газирани напитки и вино. Малишева и Ганделман допълват, че последствието от летен алкохолен маратон може да бъде мастно чернодробно заболяване или дори алкохолен хепатит, в зависимост от чувствителността на тялото към алкохола.

Освен това през лятото черният дроб се разрушава от недостатъчна консумация на чиста вода (това се случва особено често, когато хората утоляват жаждата си с различни подсладени напитки, но не и с вода). Лекарите подчертават, че недостатъчната хидратация на тялото през лятото често причинява холелитиаза и пристъпи на холецистит - достатъчното количество вода е важно за нормалното функциониране на жлъчния мехур.

Симптомите на чернодробните заболявания се изразяват в постоянно гадене, киселини, неприятна миризма от устата и жълтеникав цвят на кожата.

Най-често те са свързани със следните фактори:

  • лошо хранене;
  • консумация на мазни храни;
  • пиене на алкохолни напитки;
  • инфекция с хепатит;
  • захарен диабет;
  • метаболитни нарушения;
  • лоши екологични условия;

Постоянният прием на едни и същи лекарства играе отрицателна роля. Често увреждането на тялото може да бъде причинено от токсични вещества. Генетичният произход също играе важна роля. В организма започват автоимунни процеси, засягащи чернодробните клетки.

Причината за заболяването може да бъде банално пристрастяване към диети. Рязката загуба на тегло може да доведе до цироза.

Лекар: Това е най-добрата напитка при мазнини в черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес