Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-здравословната напитка за черния дроб

26 септември 2024, 22:26 часа

Гастроентерологът д-р Елена Лобанова сподели коя е най-полезната напитка за черния дроб, коментирайки резултатите от последни изследвания. Експертът споделя, че това е кафето. То съдържа вещества, които поддържат основния филтър на тялото в здравословно състояние, съобщава експертът.

Защо кафето е полезно за черния дроб? 

„Има изследвания, които казват, че това са три чаши кафе и говорим както за натурално, така и за разтворимо - кофеиново кафе и безкофеиново кафе. От три чаши се наблюдава защитен ефект, той ще бъде умерен и тази напитка не трябва да се разглежда като лекарство, но въпреки това тя е полезна за черния дроб“, отбелязва лекарят.

Коя е любимата храна на нашия черен дроб? 

Но алкохолът е основният враг на черния дроб. Така че злоупотребата с него може да доведе до сериозни заболявания. Черният дроб може да бъде увреден и от употребата на определени лекарства и наднорменото тегло. В същото време, физически, началото на болестта е лесно да се пропусне. Тъй като няма явни симптоми.

„Обща слабост, неразположение, загуба на апетит, умора от усилие, което преди това не е довело до умора. След като заболяването започне да прогресира, симптомите ще станат по-очевидни. И най-често това ще бъде жълто обезцветяване на кожата, известно на всички като жълтеница. Но моля, не го бъркайте с оцветяване от каротин“, обяснява д-р Елена Лобанова.

Други ползи за здравето от кафето

Тази напитка удължава живота, според изследване на IARC през 2017 г. В проучването са участвали 521 330 души от десет европейски държави.

Според изследване на китайски учени през 2021 г. напитката намалява риска от инфаркт и инсулт. Ефектът на кафето върху риска от инсулт е изследван при 2,4 милиона участници. Оказало се, че рискът от инсулт намалява с 21% при хората, които пият по 3-4 чаши от него дневно. Увеличаването на дозата кафе обаче не е имало толкова сериозен ефект, колкото намаляването й.

Намалява риска от депресия – до този извод през 2015 г. води научно изследване в Китай, в което са участвали 330 хиляди души. През 2018 г. подобни резултати са получени в Испания, където е изследван ефектът на кафето върху 14 хиляди души. Участниците са консумирали кофеин в доза от една чаша дневно. 

Кофеиновата напитка намалява риска от диабет тип II. Група шведски учени през 2018 г. събраха данни от 30 проучвания, в които участваха над милион души. Получени са данни, че рискът от заболяване намалява с 6% за всяка изпита чаша кафе дневно. В Китай през 2011 г. учените проведоха проучване в епруветка, което показа 50% намаление на вероятността от заболяване при тези участници, които пият 4 чаши кафе дневно.

Напитката нмалява вероятността от бъбречно заболяване. Резултатът от събирането на обобщени данни от 12 проучвания през 2020 г. (участвали са повече от половин милион души) е следният извод. Ако пиете 4 чаши кафе на ден, рискът от хронично бъбречно заболяване намалява.

Лекар: Този евтин зеленчук чисти черния дроб и облекча болката при ревматизъм

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес