Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-полезната риба за възрастните хора - тя пази сърцето и контролира холестерола

26 септември 2024, 14:55 часа

Диетологът д-р Елена Соломатина посочи рибата, която трябва да се яде на всяка възраст, но тя просто трябва да бъде задължителна в диетата на възрастния човек.

Най-полезната риба за възрастните хора 

Тя съдържа голямо количество витамини и киселини, необходими за поддържане на живота и здравето на възрастния човек. Става въпрос за херинга. Факт е, че тази риба съдържа много голямо количество витамин D и омега-3 мастни киселини. Освен това рибата е богата на протеини, йод, хром и селен.

Лекар: Това е най-добрата риба за щитовидната жлеза 

Всички тези полезни елементи намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата и нервната системи. Taзи риба съдейства за укрепване на имунната система. Тя защитава тялото от възпалителни процеси. Благодарение на тази риба можете да регулирате нивата на холестерола в кръвта. Богата е на киселини и минерали, които са полезни за щитовидната жлеза. Херингата може да насити тялото с полезни елементи и да даде тласък на енергия. Всеки трябва да включи тази риба в диетата си. Херингата, както всички морски дарове, забавя процеса на стареене и носи много ползи на тялото.

Многобройни изследвания са доказали, че херингата, поради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, е много полезна за човешкото сърце и кръвоносни съдове. В допълнение, тя значително повишава количеството на „ добрия холестерол “ в кръвта (липопротеин с висока плътност). Липопротеините от своя страна значително намаляват риска от атеросклероза и други също толкова опасни сърдечно-съдови заболявания.

"Доказано е, че здравословната мазнина от херинга значително намалява размера на адипоцитите (мастните клетки), което намалява шанса за развитие на опасни заболявания, включително диабет тип 2. Заслужава да се отбележи, че тази риба съдържа активни антиоксиданти", казва д-р Соломатина.

Херингата е „рекордьор“ сред рибите по съдържание на витамин D (100 грама херинга съдържа три дневни нужди от витамин), което е просто необходимо за растежа на костите и правилното функциониране на бъбреците. Този витамин е изключително важен за децата, особено през зимата, когато организмът страда от липса на пряка слънчева светлина.

Освен всичко друго, херингата има положителен ефект върху мозъчната функция, а също така подобрява зрението. Факт е, че херингата е лесно смилаема от човешкото тяло и е идеален източник на протеини за него.

Каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес