Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият витамин за паметта и черния дроб

21 ноември 2023, 12:37 часа

Един витамин, за който знаем малко и често го пренебрегваме, всъщност е най-добрият за паметта и черния дроб. Руският алерголог-имунолог д-р Елена Грек споделя, че вит. B4, известен още като холин, е по-малко известен, тъй като неговият дефицит е по-рядко срещан. Но ако се появи, може да се елиминира чрез коригиране на диетата и добавки.

Витаминът, който подобрява паметта и предпазва черния дроб

Холинът е водоразтворимо органично вещество, активен участник в метаболизма в организма. Той е от особено значение за нервната и сърдечно-съдовата система. Има ефект върху метаболизма на мазнините: предпазва черния дроб и му помага да преработва мазнините. Холинът също участва в метаболизма на въглехидратите. Подобрява работата на бета клетките, които са отговорни за производството на инсулин и контролират нивата на кръвната захар.

Лекар разкри как походката издава дефицита на важен витамин

Вит. B4 участва в синтеза на ацетилхолин, невротрансмитер, отговорен за предаването на импулси между клетките на нервната система. Той също е част от миелиновата обвивка, която покрива нервните влакна и ги предпазва от външни влияния.

Липсата му може да доведе до увреждане на паметта, проблеми с концентрацията и намалена когнитивна функция. Холинът също така е отговорен за стабилизирането на психо-емоционалния фон, помага в борбата със стреса и апатията, нормализира настроението.

Той е част от фосфолипидите - основният строителен материал за клетъчните мембрани, които предпазват клетките от външни увреждания. Помага за контролиране на нивата на холестерола и мастните киселини в кръвта. Веществото предотвратява образуването на холестеролни плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове и предотвратява развитието на атеросклероза. Това обаче не е единственият принос на холина за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

Вит. В4 също участва в производството на аминокиселината метионин, която намалява концентрацията на хомоцистеин в кръвта - органично съединение, чийто излишък увеличава риска от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

Лекарят съветва бъдещите майки да обърнат специално внимание на нивото на холин в организма си.Вит. В4 е важен за нормалното развитие на мозъка и нервната система на плода. Дефицитът на холин при бъдеща майка увеличава риска от вродени малформации при детето.

Препоръчителният прием на вит. B4 за възрастни е 425-550 mg на ден.

Източници на вит. B4

Лидер в съдържанието на холин -яйца, а именно яйчен жълтък. За да поддържате нормални нива на вит. В4, трябва също да включите в диетата си пуешко месо, говеждо месо, черен дроб, сметана и риба (розова сьомга, скумрия, сардела).

Привържениците на вегетарианската диета могат да използват продукти на основата на соя, овесени и ечемични зърна, пшенични трици и кедрови ядки.

Още: Това е най-важният витамин за паметта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес