Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият начин да останете хидратирани, ако имате диабет

31 май 2024, 05:10 часа

Според Мишел Рутенщайн, доктор на науките, регистриран диетолог в Entirely Nourished, хората с диабет трябва да бъдат особено внимателни, когато става въпрос за нивата на електролитите.

Още: Лесен трик, който ще ви помогне да намалите калориите в ориза

„Дисбалансът на електролитите може да има по-изразено въздействие върху регулирането на кръвната захар и здравето на бъбреците при хората с диабет“, обяснява тя. „Това налага внимателно следене на нивата на електролитите и поддържане на балансирана диета и адекватна хидратация за цялостно благополучие.“

Могат ли диабетиците да пият електролити?

Да, но е малко вероятно да ви се наложи, освен ако не се потите обилно.

„Електролитните напитки обикновено не се препоръчват за хора с диабет, освен ако не се занимават с интензивна физическа дейност, не изпитват дехидратация поради заболяване или не са изправени пред специфични обстоятелства, при които е необходимо заместване на електролитите“, казва Рутенщайн.

Въпреки това, ако някой с диабет все пак изпитва нужда от електролитна напитка, трябва да избира разумно.

„По време на натоварващи упражнения или дейности, причиняващи значителна загуба на течности, като продължителни тренировки или в горещо време, изборът на електролитна напитка с ниско съдържание на захар може да помогне за попълване на течностите и основните електролити, загубени чрез изпотяване“, отбелязва тя. „Проследяването на нивата на кръвната захар преди, по време и след такива дейности е от решаващо значение за овладяване на всяко потенциално въздействие върху нивата на глюкозата.“

Йи посочва, че хидратиращите напитки и електролитните напитки с въглехидрати могат да бъдат полезни за хората с диабет, за да се предотврати твърде ниското понижаване на кръвната им захар по време и след дълги тренировъчни сесии от един час или повече. Това е особено вярно, ако яденето на нещо би било неудобно или некомфортно (помислете си колко трудно би било да изядете ябълка по време на час по спининг). Въпреки това, точно защото напитките с въглехидрати повишават кръвната глюкоза, избягвайте да ги пиете, когато не е необходимо.

5-те най-добри хидратиращи напитки за диабетици

Макар че средностатистическите електролитни напитки и напитките за хидратация обикновено не се препоръчват за диабетици, това не означава, че хората с диабет нямат избор. Ключът, казва Рутенщайн, е да се уверите, че хидратиращата ви напитка няма да повлияе на нивата на кръвната ви захар.

Регистрираните диетолози, препоръчват няколко различни варианта на хидратиращи напитки за диабетици, включително:

  • Вода: Класическата H2O е безопасна.
  • Инфузирана вода: Ако искате да добавите малко вкус, инфузираните води са чудесен начин да останете хидратирани, без да повишавате кръвната си захар. Ий препоръчва вода, обогатена с горски плодове, мента, краставица или резенчета лимон, а ако сте склонни към мускулни крампи, можете да добавите малка щипка сол за електролити без всички добавени захари на спортните напитки.
  • Електролитни напитки без захар или с ниско съдържание на захар: Ако сте имали интензивна тренировка, но не искате кръвната ви захар да се повиши, регистрираният диетолог Ана Райсдорф, магистър по медицина, доктор на науките, препоръчва „варианти с ниско съдържание на захар, като неароматизирани електролитни води или прахообразни напитки.“
  • Газирани води: Ако искате да усетите плодов вкус и да се разхладите, ароматизираните газирани води са чудесен избор, който няма да доведе до повишаване на кръвната ви захар.
  • Неподсладен билков чай: Билковите чайове по-рядко съдържат кофеин, което гарантира, че те действително ще ви хидратират, и ще имат повече вкус без нужда от добавяне на подсладители и захари.
  • 5-те най-лоши хидратиращи напитки за диабетици

    Добрата стара вода е най-добрият вариант, но ако желаете разнообразие в хидратиращите напитки, регистрираните диетолози препоръчват да избягвате следните:

  • Има причина газираните напитки да бъдат наричани „течни бонбони“. Тя е основно газирана захар, която може бързо да повиши нивата на глюкоза в кръвта.
  • Енергийни напитки: Дори предполагаемо здравословните или без захар версии могат да бъдат вредни за вас. Йи обяснява: „Изследванията показват, че излишъкът от кофеин може да повлияе на нивата на кръвната захар при някои хора поради стимулиращия му ефект.“
  • Диетични газирани напитки: Ако са с кофеин, това може да повлияе на нивата на кръвната захар при някои хора по същия начин, както енергийните напитки, макар и вероятно не толкова силно. Те също така могат да доведат до желание за повече истинска захар. Въпреки това те са по-добър вариант от обикновените газирани напитки.
  • Подсладени кафе напитки: Въпреки че кафето само по себе си не ви дехидратира, комбинацията от захари и кофеин в напитки като фрапе, подсладено лате и други подобни може да доведе до двойно въздействие, което може да се отрази зле на нивата на кръвната глюкоза поради горепосочените причини. Те могат да доведат и до увеличаване на теглото.
  • Плодови сокове: Плодовите сокове може да звучат здравословно, но в тях се съдържат всички захари от плодовете (и обикновено се добавя много допълнителна захар!) без никакви фибри. Като цяло е по-добре да ядете ябълка или портокал, отколкото да пиете ябълков или портокалов сок.
  • Още: Бялата черница: Полезна или вредна е при диабет

    Въпреки това всеки човек е различен, така че и въздействието на тези видове напитки може да е различно. Ий отбелязва: „Проследяването на нивата на кръвната захар преди и след консумацията на тези напитки може да ви помогне да видите как те влияят лично на вас“.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес