Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5: Какви храни да ядете, за да подобрите настроението си

23 януари 2024, 15:49 часа
Реклама

Депресията, лошото настроение и липсата на жизнена енергия са проблеми, с които повечето хора в съвременния свят често трябва да се сблъскват. Постоянният стрес и тревогите подкопават психическото здраве и често това се случва почти незабелязано.

Как можете да подобрите ситуацията? Няма нужда да бързате да посетите лекар или да бягате до аптеката, защото една проста промяна в диетата може значително да подобри ситуацията, според изданието The Health Site. Медицинският портал споделя за 5 храни, които са най-добри в това отношение. Списъкът с тях включва куркума, мазна риба, банан, фурми и ядки.

Куркума

Ароматната индийска подправка отдавна е чест гост на масите на хората.

Промените в настроението издават дефицита на този витамин

Подправката много често се използва за приготвяне на месни ястия или, например, пилаф, но малко хора знаят, че куркумата е мощен антидепресант. Тя помага за облекчаване на възпалението и също така насърчава производството на серотонин, който естествено подобрява настроението.

Мазни риби

Мазната риба е истинско решение за борба с депресията. Тези видове риба съдържат основен витамин D, чийто дефицит се свързва с депресивни състояния.

Препоръчително е включването в диетата на „рибни дни“ 2-3 пъти седмично - това бързо ще доведе до подобрение на психическото състояние.

Банан

Този сладък плод подобрява настроението с изключителния си вкус, но това не е всичко.Той е източник на аминокиселината тирозин, от която впоследствие се произвежда допамин, който е отговорен за доброто настроение, енергия и мотивация.

Фурми

Те са продукт, съдържащ огромно количество полезни за организма вещества. Фурмите също са богати на триптофан. Това е аминокиселина, която се превръща в серотонин, известен като „хормона на щастието“. Серотонинът дава усещане за спокойствие, благополучие и подобрява съня.Препоръчителна е консумацията им с мляко следобед, за да се избегнат проблемите със съня.

Ядки

Ядките са много, но общото между всички е, че съдържат огромно количество полезни микроелементи. Богати са на витамини от група В и ненаситени мастни киселини. Тези вещества намаляват възпалението в тялото, подобряват мозъчната функция и облекчават стреса, което има благоприятен ефект върху настроението.

Тези 6 храни подобряват настроението - яжте поне 1 от тях всеки ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес