Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 15 на най-добрите плодове и зеленчуци за отслабване

24 януари 2024, 18:32 часа

Плодовете и зеленчуците са енергийни източници, които съдържат много витамини , минерали, фибри, антиоксиданти и други хранителни вещества, жизненоважни за доброто здраве, дълголетие и здравословно отслабване.

Техните ползи за здравето включват намален риск от хронични заболявания (като сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване), подобрено здраве на червата и храносмилането, намалено възпаление, повишена енергия и здравословно управление на теглото. Диетологът Триста Бест класира 15 от тях като най-добри за отслабване. Списъкът, съставен от нея включва горски плодове, кръстоцветни зеленчуци, авокадо, картофи, краставица, диня, целина, праскови, тиквички, спанак, цитруси, пъпеш, папая, репички и сливи.

Учени: Това е най-доброто време за закуска, обяд и вечеря за отслабване

Най-добрите плодове и зеленчуци за отслабване

Горски плодове - по-специално, боровинките се свързват с най-малко наддаване на тегло и намален риск от затлъстяване и диабет тип 2.

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле или обикновено зеле са източник на хранителни вещества и осигуряват множество ползи за здравето. Освен това са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и хранителни вещества.

Авокадо - въпреки че е с високо съдържание на калории поради високото си съдържание на мазнини, то е фантастична храна за бързо сваляне на килограмите.

“Картофите често получават лоша репутация поради факта, че са с високо съдържание на въглехидрати и не насърчават загубата на тегло. Това несправедливо предположение обаче не е вярно. Картофите са богати на хранителни вещества, здравословни въглехидрати и фибри”, казва диетологът.

Краставици - с 96 процента вода и 45 калории в състава си те осигуряват хидратация.

Яденето на диня може да намали телесното тегло, кръвното налягане и съотношението на талията към бедрата.

Целината е основна храна за хората, които следят теглото, поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на вода.

Праскови - естествената сладост на този плод предлага по-здравословна алтернатива на сладките закуски. Една праскова съдържа 63 калории, 2 грама фибри и витамини и антиоксиданти, които подобряват здравето и благосъстоянието, като същевременно помагат за ограничаване на глада.

Тиквичките подобряват храносмилането и увеличават ситостта. Те са отличен избор за здравословно регулиране на теглото.

“Фибрите в спанака увеличават обема на храната ви, което според проучване от 2023 г. може да насърчи загубата на тегло чрез увеличаване на ситостта, намаляване на апетита и намаляване на приема на калории”, казва д-р Бест.

Портокалите, грейпфрутите, лимоните и лаймовете са едни от най-добрите плодове за отслабване.

Пъпеш - високото съдържание на вода в него насърчава хидратацията, а съдържанието на фибри спомага за увеличаване на усещането за ситост.

С ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, папаята увеличава усещането за ситост и подпомага храносмилането.

Репички - те могат да увеличат чувството за ситост, без да добавят излишни калории.

Сливи - те са по-здравословна алтернатива на сладките закуски. Съдържанието на фибри в тях спомага за подобряване на храносмилането и повишава чувството за ситост, предотвратявайки преяждането. В същото време те перфектно намаляват нивото на "лошия" холестерол, казва специалистът.

Защо дафиновият лист е ключът за отслабване през празниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес