Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези продукти разреждат най-добре кръвта и пречистват съдовете от кръвни съсиреци

06 октомври 2024, 13:43 часа

Сгъствяването на кръвта е предпоставка за развитието на сърдечно-съдови заболявания. От своя страна те остават една от основните причини за смърт в много страни, съобщава изданието The Health Site. Sъстоянието на сърдечно-съдовата система до голяма степен се влияе от начина на живот и храненето. Един от ключовите аспекти за поддържане на нормално сърдечно и съдово здраве е разреждането на кръвта и предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци. Здравният портал изброява продуктите, които разреждат кръвта и съдействат за пречистване на съдовете от кръвни съсиреци. Те включват лук, чесън, ядки, семена, плодове, зеленчуци, риба, чай, вода.

Какви продукти помагат за разреждане на кръвта?

Лук и чесън - тези зеленчуци съдържат алицин, активно вещество, което помага за разреждането на кръвта и понижава холестерола. Те също имат антикоагулантни свойства, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. 

Лекар: Яжте го сутрин, този плод е най-добрият разредител на кръвта, здравен съвет за деня, 2 октомври

Мазните риби, като сьомга, сардини и треска, са богати на омега-3 мастни киселини. Този елемент помага за намаляване на нивата на тромбоцитите и възпалението в тялото, което може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци. 

Ядките, особено орехите, бадемите и лешниците, както и семената от лен и чиа, са отлични източници на антиоксиданти, витамин Е и омега-3 мастни киселини. Тези компоненти помагат за понижаване на холестерола, разреждане на кръвта и подобряване на съдовото здраве. 

Плодовете, особено касисът и боровинките, съдържат антоцианини, които помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове и намаляват риска от тромбоза. Зеленчуци, богати на фибри и антиоксиданти, като спанак, броколи и зеле, също насърчават здравето на сърцето и кръвоносните съдове. 

Зеленият чай съдържа катехини, които имат антикоагулантни свойства. Катехините в зеления чай разреждат кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Помагат за минимизиране на щетите и ускорява възстановяването след инфаркт. Според изследване, проведено в Британския институт по детско здраве и публикувано от FASEB Journal, EGCG катехинът минимизира клетъчната смърт след инфаркт и ускорява възстановяването на тъканите. 

По отношение на водата тя служи като основа за различни напитки, сокове, компоти, отвари и др. Но в случая става въпрос за консумацията на чиста вода, а не като съставка в храни и напитки. Състоянието на дехидратация води до сгъстяване на кръвта, което значително увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Следователно спазването на режима на хидратация ще бъде основата за предотвратяване на тромбоза.

Храни, които разреждат кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес