Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни ще прочистят дори най-омазнения черен дроб

03 октомври 2024, 20:34 часа

Симптомите на омазняване на черния дроб често не са изразени, но е възможно да се усеща умора, болка в горната дясна част на стомаха и дискомфорт. За да се открие заболяването, обикновено е необходимо да се направят кръвни изследвания и ултразвук на коремнаа кухина, пише изданието The Health Site.

Здравният портал посочва храните, които могат да повлияят благотворно на това заболяване. Те включват слънчогледови семки, чесън, листни и кръстоцветни зеленчуци, риба, ядки, ленено масло, зелен чай. 

Храните, които пречистват омазнения черен дроб

Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да защити черния дроб от увреждане, а слънчогледовите семки са вкусен източник на този важен витамин. 

Как ръцете и краката издават проблеми с черния дроб?

Чесънът може да намали нивата на мазнини и е полезен за черния дроб. Този зеленчук е естествен антибиотик, според учени от Станфордския университет.

Зеленчуците като спанак, брюкселско зеле, броколи и като цяло листни зеленчуци предотвратяват натрупването на мазнини в черния дроб. Яденето на повече зеленчуци може да ви помогне да отслабнете, което от своя страна ще помогне на черния ви дроб да функционира по-добре. Тези храни също ще ви държат сити за по-дълго време и ще консумирате по-малко калории. В допълнение, зелените зеленчуци са богати на фибри, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Изданието допълва още, че може да изглежда нелогично, но консумацията на мазна риба помага в борбата с омазняването на черния дроб. Сьомгата, сарделата, рибата тон и пъстървата са богати на омега-3 мастни киселини – здравословните мазнини, които могат да помогнат за понижаване на нивата на мазнини в черния дроб и намаляване на възпалението. Освен това са здравословна алтернатива на месото, защото осигурява протеини.

Източник на здравословни омега-3 мастни киселини са и ядките, най-вече орехите. Дневната доза е една шепа.

Лененото масло е пример за ненаситено масло и също е добър източник на омега-3 мастни киселини. Можете да го полеете върху салата и да го добавите към всички ястия - ще бъде по-вкусно и по-здравословно.

Зеленият чай намалява натрупването на мазнини в черния дроб и подобрява чернодробната функция, допълва още изданието.

Учени разкриха неочаквани ползи от кафето за черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес