Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 4 храни за закуска съсипват зъбите ви

11 септември 2024, 11:17 часа

Всеки знае, че първото хранене сутрин е много важно. Но някои класически храни за закуска всъщност влошават състоянието на вашите зъби, особено ако си миете зъбите преди хранене, съобщава зъболекарят Андрей Божич, цитиран от изданието Daily Express.

Според лекаря непосредствено след миене емайлът ви е по-уязвим и в случая това, което ядете или пиете, може или да предпази, или да увреди зъбите ви.

„Давайки време на емайла си да се възстанови от сутрешното миене на зъбите и изберете правилните храни, можете да поддържате здравето на устната кухина, докато се наслаждавате на питателна закуска“, казва специалистът.

Най-вредните за зъбите храни за закуска 

Първият нежелан продукт е портокаловият сок. Докато напитката обикновено е богата на микроелементи като витамин С, за които е известно, че подобряват цялостното здраве на венците, експертът предполага, че консумацията й твърде рано може да причини увреждане на емайла.

Лекар: Спрете да ядете тези храни за закуска, здравен съвет за деня, 7 септември

Ако това се случи, подлежащият слой дентин може да бъде изложен на риск, придавайки на зъбите ви нежелан жълтеникав оттенък. Пиенето на портокалов сок сутрин увеличава риска от увреждане. По-добре е да изчакате поне 30 минути или да пиете вода.

Бял хляб и сладки бързи закуски (зърнени) също трябва да се избягват сутрин. Тези храни обикновено съдържат големи количества захар, която „полепва по зъбите ви“, подхранвайки вредните бактерии.

„Нишестето може да се задържи и да доведе до образуване на плака, ако се яде веднага след миене на зъбите. Пълнозърнестият хляб е най-добрият избор“, подчертава лекарят.

Не на последно място д-р Божич обръща внимание на няколко вида плодове. Подобно на портокаловия сок, цитрусовите плодове като лимони, лайм и грейпфрути също са силно киселинни и могат да отслабят емайла. Вместо това той препоръчва да изберете банани и ябълки.

„Яйца, кисело мляко, пълнозърнест препечен хляб и плодове с ниска киселинност като банани осигуряват хранителни вещества без риск от ерозия на емайла“, споделя още експертът.

Кое е най-подходящото време за закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес