Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 3 подправки се препоръчват срещу високо кръвно

26 септември 2024, 16:21 часа

Високо кръвно налягане или дори диагнозата хипертония може да означава необходимост от някои промени в начина ви на живот.

Още: Мощно природно противовъзпалително средство, идеално за есенния сезон

В исторически план научните изследвания показват пряка връзка между високото кръвно налягане и нивата на натрий. Избягването на храни с високо съдържание на натрий е един от начините да поддържате нивата на кръвното си налягане. Според експерти общото правило е да не надвишавате 2300 mg натрий на ден. За възрастни, особено тези, които имат хипертония или предразположение към това състояние, съветът е около 1500 mg натрий на ден.

Освен със сол, има много други начини за овкусяване на храната, като добавите още повече вкус, докато се опитвате да управлявате нивата на кръвното си налягане. И трябва да знаете, че изразът „Разнообразието е подправката на живота“ винаги важи за доброто здраве. Представяме ви по-долу три вида подправки, които можете да използвате, за да оживите ястието си, без да повишавате кръвното си налягане.

Куркума

Невероятно вкусна подправка, която е известна със своите противовъзпалителни ефекти и способността си да добавя хранителни вещества към храните. Чудесно за сладките картофи, които също могат естествено да понижат кръвното налягане чрез високото си съдържание на калий. Комбинирайте куркума с черен пипер. Комбинацията позволява на тялото ви да абсорбира и използва по-добре куркумата.

Чесън на прах

Може би не толкова мощен като пресния чесън, чесънът на прах остава популярна подправка, която придава вкус на всяко ястие и е страхотна за имунната система. В големи дози консумацията на чесън също може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Една чаена лъжичка чесън на прах съдържа 1,86 милиграма натрий, което е незначителна стойност в сравнение с дневната доза, която трябва да консумирате от 2360 mg. Внимавайте с подправката, пестете я при готвене и се уверете, че продуктът, който купувате, е качествен.

Червена люта чушка

Още: Този домашен билков сироп е много подходящ за есенния сезон

Страхотна подправка за много ястия, която осигурява фантастичен вкус и е без добавен натрий и консерванти. Освен това е известна със способността си да регулира нивата на кръвната захар и да се бори с възпалението. Трябва да се консумира в големи количества и често. За тези с високо кръвно налягане може да бъде идеалният избор.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес