Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази закуска предпазва от възпаление и сериозни заболявания

10 октомври 2024, 22:32 часа

Закуската е важно хранене, тъй като задава ритъма на целия работен ден. Освен това, ако е правилно подбрана, тя може да предпази тялото от сериозни заболявания. Правилно подбраните храни, които да се консумират в  началото на деня, съдействат за намаляване на възпалението в тялото. То е основен провокатор на куп сериозни заболявания, включително хипертония, артрит, диабет, деменция и рак.

Най-добрата закуска против възпаление в тялото 

Отдавна е доказано, че пропускането на закуската е вредно за здравето. Но тя трябва да е не само вкусна, но и здравословна, според д-р Василиса Пономарева.

Експертът споделя, че най-добрата закуска се състои от овесени ядки с плодове и ядки. Тя предпазва човек от развитие на сериозни заболявания и възпаления.

"Диетата трябва да е богата на фибри и антиоксиданти. Диетолозите отдавна препоръчват минимизиране на количеството наситени мазнини и захар, особено сутрин. Добавете горски плодове, ядки и плодове към закуската си. Те запазват максимално витамини и хранителни вещества", казва специалистът.

Полезни свойства на овесените ядки

Овесените ядки са особено богати на витамин А, който забавя стареенето на организма, подобрява зрението, укрепва ноктите и косата.

Защо не трябва да ядете сандвич със сирене на закуска?

Зърнената култура съдържа и витамини от групата РР. Те имат благоприятен ефект върху метаболизма, укрепват стените на кръвоносните съдове и подобряват работата на сърдечния мускул.

Овесените ядки съдържат магнезий и калий, които не само стабилизират работата на сърцето, но и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци. Лекарят препоръчва да се яде овесена каша при разширени вени и тромбофлебит.

Калцият и фосфорът са необходими за здравината на костната тъкан и предотвратяването на остеопороза.

Желязото поддържа нормални нива на хемоглобина в кръвта, предотвратявайки развитието на анемия.

Овесената каша подобрява храносмилането и има способността да премахва токсините и отпадъците от тялото.

Овесената каша укрепва имунната система поради високото си съдържание на цинк.

Зърнената култура съдържа аминокиселината холин. Необходим е при пациенти с различни чернодробни заболявания

Овесената каша е много полезна както за спортисти, така и за хора, занимаващи се с тежък физически труд - съдържа много протеини, необходими за образуването на мускулна тъкан.

Овесените ядки имат благоприятен ефект върху нервната система. Активира мозъка, повишава ефективността и концентрацията, предотвратява сънливостта, дава сила и издръжливост и помага за справяне с ефектите от стреса. Овесените ядки поддържат нормални кръвни показатели като нива на захар и холестерол.

Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес