Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази мазни храни са най-полезни за кръвоносните съдове

15 август 2024, 11:52 часа

Ново проучване разбива мита, че мазните храни са вредни за кръвоносните съдове и здравето като цяло. Учени установиха, че правилната консумация на мазнини може да бъде полезна за здравето, особено когато става въпрос за средиземноморската диета, съобщава Ufa Says.

Най-полезните мазни храни за кръвоносните съдове

Проучване установи, че хората, които следват средиземноморска диета, богата на ядки и зехтин в продължение на пет години, намаляват риска от развитие на атеросклероза с 28 процента. Допълването с висококачествен зехтин увеличава ползите, намалявайки риска от преждевременна смърт с 10 процента. Освен това учените подчертават значението на диета, богата на растителни храни, ограничаване на консумацията на червено месо и млечни продукти. Този подход доведе до допълнително намаление на смъртността с 8 процента.

Лекар: Тази храна укрепва кръвоносните съдове при хората над 40 години

Основният елемент на здравословните мазнини са омега-3 киселините, които допринасят за нормалното функциониране на кръвоносните съдове, предпазват от атеросклероза и регулират съсирването на кръвта. Омега-3 киселините се съдържат в лененото масло, черния дроб на треска и орехите, което ги прави ценни продукти в здравословното хранене, съобщава Ufa Says.

Омега-3 е важен компонент на здравословното хранене, който осигурява нормалното функциониране на организма и има положителен ефект върху вътрешните органи и системи.

Основните полезни свойства на омега-3 мастните киселини са:

  • Намаляване на възпалението. Те имат подчертан противовъзпалителен ефект. Намаляват цитокините (възпалителни маркери) в кръвта и тъканите. Това ви позволява да се борите с артрит, чревни заболявания и злокачествени процеси.
  • Намаляват нивото на "лошия" холестерол. Предотвратява развитието на миокарден инфаркт. Те намаляват количеството на триглицеридите, понижават кръвното налягане и укрепват вътрешния слой на кръвоносните съдове, който участва в регулирането на кръвния поток. Предотвратяват образуването на кръвни съсиреци чрез намаляване на вискозитета на кръвта.
  • Подпомагат мозъка. Те повишават когнитивната функция и също така предотвратяват развитието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон.
  • Подобряват зрението. Нормализират кръвообращението, намаляват възпалението и помагат за запазване на клетките на ретината. Намаляват риска от сухота в очите, катаракта и други проблеми със зрението, особено при по-възрастни хора, които са податливи на свързана с възрастта дегенерация.
  • Повишават имунитета. Те укрепват защитните функции и имат антивирусен ефект, което е особено важно по време на епидемии и пандемии.

Не забравяйте да включите в диетата си храни, богати на мастни киселини, както и да приемате специални добавки. Тези киселини поддържат кръвоносните съдове и минимизират риска от развитие на разширени вени. Те намаляват възпалението, което е полезно при заболявания на женската репродуктивна система.

Омега-3 мастните киселини запазват младостта на кожата и укрепват косата. Те нормализират състоянието на женската репродуктивна система, предотвратяват проблеми със зачеването и насърчават нормалното развитие на плода. 

Лекар: За здрави кръвоносни съдове яжте тези храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес