Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази храна рязко повишава кръвната захар

07 октомври 2024, 13:15 часа

Ендокринологът Наталия Лазуренко споделя коя храна вдига рязко кръвната захар.  

Храната, която рязко повишава кръвната захар

"Някои хора трябва да избягват да ядат бял ориз поради неблагоприятните ефекти върху тялото", казва д-р Наталия Лазуренко.

„Белият полиран ориз не се препоръчва за хора с нарушена въглехидратна обмяна, захарен диабет, затлъстяване или предзатлъстяване. Този ориз рязко повишава нивото на глюкозата в кръвта, което може да провокира метаболитно разстройство“, предупреждава експертът.

Тази напитка сваля захарта, помага за отслабване и забавя стареенето 

Д-р Лазуренко добавя, че обработката, на която се подлага такъв ориз, го лишава от обвивката му, съдържаща фибри и хранителни вещества. В резултат на това се превръща в богат източник на нишесте - въглехидрат, който при готвене и горещо се усвоява много бързо и веднага провокира отделянето на големи количества глюкоза в кръвта.

Вместо бял ориз, който е преварен, хората с метаболитни и ендокринни нарушения трябва да ядат кафяв или черен ориз, който не е полиран и не губи фибри. Лекарят припомни, че фибрите отнемат много време, за да бъдат обработени от храносмилателния тракт и не предизвикват резки колебания в нивата на захарта; Освен това те помага за намаляването на нивата на глюкозата в кръвта.

Полезни свойства на ориза

Ползите от ориза се дължат на неговия състав, основната част от който са сложни въглехидрати (до 80%), приблизително 8% от състава на ориза се заема от протеинови съединения (осем аминокиселини, които са от съществено значение за човешкото тяло). Изключителната полза от ориза е, че не съдържа глутен (това е растителен протеин, който може да предизвика тежка алергична реакция). Оризовите зърна също съдържат фибри, техният дял е малък (само 3%), така че оризът е отлична гарнитура към зеленчукови ястия.

Витаминно-минералният комплекс от вещества, съдържащи се в ориза, не е много широк, но е най-полезен за здравето. Оризът е източник на витамини от група В (В1, В2, В3, В6), както е известно, тази група витамини е незаменима за нервната система, така че оризът с право може да се счита за храна за централната нервна система. Укрепва нервната система; лецитинът, който е част от ориза, стимулира мозъчната дейност. Сред минералите, на които е богат оризът, забележимо се откроява калий; оризовите зърна съдържат в малки количества калций, йод, желязо, цинк и фосфор.

Високото съдържание на калий прави ориза полезен за сърдечно-съдовата система, укрепва сърдечния мускул и подобрява работата на сърцето. Веднъж попаднал в човешкото тяло, оризът влиза в контакт със съществуващата сол (а именно натрий) и премахва нейния излишък. Солта задържа вода в тялото, а оризът помага за премахване както на солта, така и на излишната вода, това не само подобрява метаболизма, но и насърчава загубата на тегло. Оризът е много полезен и при наличие на заболявания на бъбреците и отделителната система.

Лекар: Яжте ги всеки ден на закуска, тези храни нормализират кръвната захар, здравен съвет за деня, 5 октомври

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес