Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световъртеж - какви са причините за него и как се лекува?

15 февруари 2023, 12:03 часа

Световъртежът е често срещано заболяване. То може да се дължи на последици от инфекции и наранявания, съдови заболявания и ракови процеси. 

Замайването може да наруши ефективно ежедневието. Тъй като причините за него са различни, диагнозата често включва редица изследвания. Лечението на световъртежа се състои в лечение на причината за заболяването и свеждане до минимум на последиците от увреждането на вагуса. Освен това се използват фармацевтични продукти за намаляване на симптомите.

Какво представлява световъртежът? Какви симптоми ги съпътстват?

Виенето на свят се определя като субективно усещане за люлеене, въртене, нестабилност или дисбаланс. В литературата може да се срещне и понятието "системен и несистемен световъртеж". Първите се характеризират с усещане за кръгово движение. По-просто казано, човек има усещането, че се върти или, обратно, че околността се върти. За разлика от това, характерна черта на некръговия световъртеж е усещането за нестабилност и несигурност.

Световъртежът е често срещано заболяване. Смята се, че засяга 5-10% от населението. Честотата му нараства с възрастта - засяга около 30% от хората над 65 години.

Какво може да причини виене на свят?

Причините за световъртеж са разнообразни. Поради тази причина то се води като неспецифично заболяване. Ето някои от най-често посочваните причини за замайване:

-    оториноларингологични заболявания (известни като вестибуларен световъртеж), сред които:
-    заболявания на външното ухо (напр. восък),
-    заболявания на средното ухо (напр. възпаление на акустичната тръба, перила),
-    заболявания на вътрешното ухо (напр. болест на Мениер, вестибулит, доброкачествен позиционен световъртеж, токсично увреждане на вестибула, травма на вътрешното ухо, морска болест, съдово увреждане на вестибула, двустранна вестибулопатия)
-    болести на нервната система (т.нар. постурален световъртеж), включително, но не само, мозъчни тумори, патологии в областта на VIII черепен нерв, епилепсия, мозъчно-съдови заболявания, мозъчни травми, възпаление на вестибуларния нерв, мигрена, вестибуларни пароксизми, множествена склероза, тревожни синдроми и депресия, световъртеж, дължащ се на нарушения на съня;
-    заболявания и системни и органни нарушения, сред които: хипертония, сърдечни аритмии, менопауза, ортостатична хипотония, атеросклероза, хипогликемия.

Защо може да ви се вие свят и трябва ли да посетите лекар

Употребата на някои фармацевтични продукти, напр. антидепресанти, вазодилататори, антиепилептици и сънотворни, също могат да доведат до замаяност и виене на свят.

Какви са симптомите на световъртеж?

Виенето на свят е придружено от различни симптоми. Ако причината за състоянието е разстройство на вагуса, може да се появят гадене, нистагъм, повръщане и нарушено равновесие. 

Обратно, световъртежът в резултат на съдови нарушения на нервната система се характеризира с неврологични симптоми като сетивни нарушения, преходна пареза, двойно виждане и дизартрия. Световъртежът, причинен от болестта на Мениер, се придружава от гадене, повръщане, усещане за пълнота в ухото, шум в ушите и нарушения на слуха (в крайни случаи водещи до загуба на слуха). Освен това при това състояние могат да се появят дезориентация, бледност и горещи вълни.

Вие ли ви се свят при изправяне? Лекари съветват как да го избегнете

Диагностиката на световъртежа включва и образни изследвания. Обикновено на пациента се назначава магнитно-резонансна томография, тъй като компютърната томография може да не даде ясна представа за състоянието. МР изследването на главата е безболезнено и неинвазивно. 

Работата на скенера за ядрено-магнитен резонанс се основава на магнитно поле. То не е йонизиращо лъчение, така че няма вредно въздействие върху тъканите. Тестът може да се повтори произволен брой пъти. Пациентът се поставя в легнало положение, главата му се стабилизира и след това се въвежда в дълбочината на апарата, който прилича на тясна тръба.

Магнитно-резонансната томография е много важна за диагностицирането на световъртежа, тъй като позволява точна оценка на всички мозъчни структури, включително кръвоносните съдове. Той може да помогне за изключване на инсулт, наличие на тумор и други заболявания на нервната система. 
Все пак не бива да се забравя, че то не трябва да се извършва при хора с метални компоненти в тялото (алтернативата е компютърна томография). Тестът не се препоръчва при бременни жени, които са в първия триместър на бременността.

Как да преборим световъртежа

Диагностика и лечение на световъртеж

При кой лекар трябва да отидем със световъртеж? 
Първо се обърнете към личния си лекар, който може да ви насочи към невролог или специалист по УНГ. В зависимост от причината за проблема може да се наложи да посетите други специалисти, включително неврохирург или кардиолог.

За да постави диагнозата виене на свят, лекарят първо трябва да снеме анамнеза на пациента. По време на физическия преглед той събира информация за честотата, продължителността, оплакванията и обстоятелствата, при които пациентът изпитва замайване. Измерват се пулсът и кръвното налягане на пациента. Освен това му се прави офталмологичен преглед, неврологичен преглед (с особено внимание към нарушенията на равновесието) и изследване на слуха. Впоследствие диагнозата се разширява, като се включват електронистагмография (изследване на органа на равновесието), образни изследвания на главата (напр. компютърна томография, магнитно-резонансна томография) и калорични тестове.

Лечението на състоянието включва:

-    остро лечение за облекчаване или премахване на световъртежа;
-    причинно-следствена терапия - борба с болестния процес, който причинява световъртеж;
-    рехабилитация на последиците от увреждане на вестибуларния апарат, известен също като апарат за равновесие.
Лекарствата, които се използват за лечение на световъртеж включват антихистамини, бетахистин, калциеви антагонисти, хидроксизин и бензодиазепини.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес