Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стафиди - лекар разкри как влияят на кръвното налягане

12 октомври 2023, 17:05 часа

Не всеки се отнася към стафидите с нужното уважение, считайки ги само за една от съставките на сладкарските изделия. Но този продукт е изключително полезен и ценен. Руският ендокринолог д-р Елена Сюракшина разкри как умерената му консумация влияе върху нивата на кръвното налягане.

Благодарение на магнезия и калия в състава си, този сушен плод помага при сърдечни заболявания. Експертът отбелязва, че редовната му консумация в малки количества помага за значително намаляване на кръвното налягане. Като цяло той оказва благоприятен ефект върху работата и състоянието на сърцето. С помощта на този ценен продукт можете да се предпазите от инфаркт и инсулт.

Лекар разкри какво се случва с холестерола, ако ядете стафиди

Той също така помага на спортистите да се възстановят след сериозен стрес или наранявания, активират мозъчната функция и ускоряват преминаването на нервните импулси. Освен всичко друго, поради съдържанието на желязо, редовната консумация на коментирания сушен плод активира производството на хемоглобин, нормализира процеса на хематопоеза и укрепва кръвоносните съдове.

Какви са останалите полезни свойства на стафидите?

Малко хора знаят, че този сушен плод е една от най-полезните храни за устната кухина, тъй като като цяло подобряват нейното състоянието, грижейки се за доброто здраве на венците и осигурявайки качествена профилактика на кариеса.

Коментираният плод съдържа прилично количество антиоксиданти, което е много полезно за тялото. Също така се отбелязва, че това намалява риска от развитие на рак, както и подпомага борбата с вече съществуващите тумори.

стафиди

Този сушен плод е изключително богат на калий. Поддържането на адекватен прием на калий има благоприятен ефект върху бъбречната функция и състоянието на кожата. Калият има диуретичен ефект, който помага за отстраняване на токсичните вещества, премахва задържането на течности и намалява отока.

Заради високото си минерално съдържание отварата на базата на базата от този плод помага за възстановяване на водно-солевия баланс в организма. Водно-солевият дисбаланс често се среща при определени заболявания, но може да се развие и при хора, които не следят диетата и начина си на живот или имат лоши навици - подобен дисбаланс се среща и при възрастните хора.

Коментираните сушени плодчета оказват положителен ефект върху качеството на съня, укрепват имунната система, нормализират хормоналните нива, забавят процеса на стареене на клетките и удължават младостта. Те също така укрепват костите и зъбите.

Консумацията му в малки количества е чудесен заместител на десертите. Въпреки това, той може да бъде вреден за тези, диагностицирани с диабет или страдащите от затлъстяване.

Още: Древен лек със стафиди укрепва сърцето и премахва задуха

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес