Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спаси се сам - да свалим кръвното веднъж завинаги

01 юни 2024, 07:41 часа
Реклама

Близкото до високата граница кръвно налягане не непременно вади на показ симптомите си. И нерядко си нямаме ни най-малка идея, че нещо не ни е наред заради него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към повишаването му и стават жертви на много притеснителни усещания. Но е документирано, че преобладаващата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Медицинските лица при всеки случай ни увещават да го държим под око внимателно, но в реалността общо взето не се получава по този начин - в случай, че се чувстваш във форма, не ти идва на ума, че би могъл да имаш проблем със физическото здраве. 

Да имаш кръвно обаче в никакъв случай не е нещо чак толкова страшно.Повечето причини за повишено кръвно налягане идват от ситуации, които всеки изпитва на ежедневна база. Лошите фактори са по-голямо тегло, застояла физическа активност, изпълнена с лоша храна диета, димящи цигари, превишаване на лимитите с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, развиване на хронични болести и фамилна генетична обремененост. Задължително е като се надрасне 44 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е ключово да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които страдат от повишено налягане не толкова често. Към които и да принадлежите обаче е уместно да имате представа кои са скритите полезни неща, които ще ви асистират да понижите кръвното четвърт до половин час. И то докато сте у дома. Тези хитрини не решават проблема с докторската работа, но могат да са най-важното, което да направите в най-ранния миг. Важно е впрочем да ги направите част от дневния си режим, понеже те вършат работа при различни здравни беди.

 Айрянът с канела е класика

Канелата ,това чудо на природата, е  прекрасна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката изобилства от неизмеримо полезни за организма лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и доказано благоприятства кръвното налягане. Ето какво може да направите вкъщи. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Добре е за вкус да прибавите лъжичка мед. Тази благоуханна смес има ефект до няколко минути.

• Природният лек - повече чесън

В домашната аптека, чесънът е популярен с толкова много преимущества, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е популярен като един от най-добре приложимите природни антибиотици. Сваля високото кръвно, избавя от бедите с лошия холестерол. Ако не ви се нрави под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново действа добре. Непременно обаче го приемайте суров. 

• Една хитрост

Съществува един важен трик, който е добре да изпробвате. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това действие се прави 7-8 пъти за всяко ухо. Другата популярна ключова точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. В тази точка бихте могли да проведете разтриване. 

• Хибискусът - начин на употреба

Ако съществува билка, която да е абсолютен титуляр в битката против високото кръвно налягане, това в крайна сметка е страхотният чай от каркаде. Това е един от изключителните домашни прийоми за редуциране на вашето кръвно. Впрочем, има още куп полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на нервите, поема функцията и на антидепресант. Освен това подсилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Една универсална идея

Едва ли е съвпадение това, че когато сме подложени на стрес, ние въздишаме. Затова в началото отпуснете тялото и съзнанието. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да го направите правилно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в този долен праг за нови четири секунди. И пак отначало. Изпълнявайте дихателното упражнение 5-8 минути, а може и повече. Така се оказва ефект на притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а хипертоничната криза намалява. 

• Студен компрес с хладка вода

Тук са популярни два варианта, които да вкарате в употреба. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и е много възможно да забележите добър ефект. Другата уместна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Задължително обаче - не трябва водата да е прекалено ледена, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Чай номер две на помощ

Ментовият чай е биле за психиката, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той значително може да редуцира кръвното и благодарение на ролята му да усетите кардинално облекчение.

• Ако има човек до вас...

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Важните места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да финишира надолу към лопатките. 

• Млякото с коприва е страшно полезно

Опитайте нещо свръх полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с една или две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Консумираме по една чаша от този лечебен микс при повишено кръвно налягане.

Мерки за по-дълъг ефект

Всичко събрано до този момент върши перфектна работа в напечените ситуации. Но все пак, ако сте си поставили за цел наистина да ликвидирате високото кръвно, да хвърлите едно око на този класически списък с мерки с 10 важни неща. Ако ги добавите във всекидневието си умно и правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще е във ваша полза в сражението с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Чести разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отделете си поне 15-30 минути на ден за тези раздвижвания. 

- Консумирайте полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Изобщо обмислете диетата си, дайте си сметка кое ви прави проблеми и го заличете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да хапвате по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната редовно е пресолена. Гответе си сами повече. 

- Няма защо да спестяваме факта, че, пациентите, които имат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Максимумът всъщност е не повече от бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако надвишите тази доза е много вероятно да стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Всекидневеният стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да отделяте време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Работете по тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са ежедневна практика, която може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес