Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сиренето, което е полезно за червата и костите

05 септември 2024, 21:42 часа

Фета е бяло, солено и ронливо гръцко сирене, което традиционно се прави от овче и козе мляко. Този продукт е много полезен, съобщава изданието The Health Site.

Какво трябва да знаете за това сирене?

Класифицирано като продукт със защитено наименование за произход, всяко сирене, продавано като фета, трябва да отговаря на определени изисквания, включително минимум 70% овче мляко, което трябва да идва от местни породи овце или кози, традиционно отглеждани на местни пасища и от определени части на Гърция. Фета не трябва да съдържа никакви добавки или консерванти.

Ползи за здравето от сирене фета 

Фета, подобно на други млечни продукти, е богата на калций, минерал, който е от съществено значение за функцията на мускулите и нервите и здрави, здрави кости и зъби. Една порция сирене осигурява здравословен принос към ежедневните ви нужди от калций, който е важен на всички етапи от живота. Фета също е добър източник на допълнителни хранителни вещества, полезни за костите, включително фосфор и протеини, които могат да помогнат за поддържане на плътността на костите. 

Сирене или извара - кое е по-полезно за хората над 50 години

С високо съдържание на протеин, фетата е ценен хранителен продукт. Протеинът е от съществено значение за доброто здраве, тъй като всички мускули, кожа и кръв се изграждат от този важен макронутриент и се нуждаят от адекватни количества в нашата диета за растежа, развитието и възстановяването на клетките и тъканите. 

Сиренето фета съдържа полезни микроби, включително дрожди и бактерии като Lactobacillus plantarum, които могат да помогнат за поддържане на здравето на червата. Всъщност е наблюдавано, че пробиотичната мая от фета понася ниски нива на pH, което й дава по-добър шанс да оцелее в суровите условия на стомаха и да стигне до частта от червата, където може да бъде най-ценна. 

Сиренето фета съдържа големи количества мастна киселина, наречена конюгирана линолова киселина (CLA). Проучванията върху животни показват, че тази мастна киселина подобрява състава на тялото чрез намаляване на телесните мазнини и увеличаване на чистата маса. Сиренето от овче мляко има по-високи нива на CLA. Тъй като сирена като фета са богати на протеини, мазнини, те помагат за запазване на ситостта за по-дълго. 

Когато става въпрос за сирене, фета е здравословен избор. Този продук не само е пълен с протеини и мазнини – и двете основни хранителни вещества, които ви помагат да се чувствате сити и бодри – той е полезен и за червата. Пробиотичната мая във фета може да понижи pH в стомаха ви, което е от ключово значение за здрави черва. Както всички млечни продукти, фета е добър източник на калций, който е от съществено значение за здрави зъби и кости.

Какво сирене може да ядете при висок холестерол?

Важно: Статията не заместв балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес