Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирене: Кой трябва да внимава с него

14 юли 2024, 13:33 часа

Сиренето е продукт, който намира своето място в много кухни по света. Въпреки това, както при всяка друга храна, яденето на сирене може да причини отрицателни ефекти за определени групи хора. Диетологът Маргарита Королева говори за възможните вредни ефекти от консумацията на този продукт и кой трябва да бъде особено внимателен.

Кой трябва да внимава със сиренето? 

Хора с непоносимост към лактоза: Лактозата е млечната захар, намираща се в млечните продукти, включително сиренето. Хората с непоносимост към лактоза изпитват трудности при усвояването на тази захар поради дефицит на ензима лактаза. Когато консумират сирене или други млечни продукти, те могат да изпитат неприятни симптоми като газове, подуване на корема, диария и дискомфорт.

По колко сирене може да ядете без вреда за здравето

Страдащи от алергия към млечни продукти: Някои хора могат да изпитат алергична реакция към протеина, съдържащ се в млякото и млечните продукти, включително сиренето. Тези реакции могат да се проявят като кожни обриви, сърбеж, подуване на гърлото или дори като анафилактичен шок в случаи на тежки алергии. Ако забележите тези симптоми след ядене на сирене, консултирайте се с вашия лекар, за да определите дали имате алергия и да получите подходящо лечение.

За хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система: Сиренето е продукт с високо съдържание на мазнини и протеини. Хората със заболявания на храносмилателната система като хроничен панкреатит или камъни в жлъчката могат да изпитат влошаване на симптомите, след като ядат твърде много сирене. Това, което трябва да запомните тук е, че умерената консумация на сирене може да е добре, но винаги трябва да се консултирате с вашия лекар и да следвате неговите препоръки.

"Сиренето, особено суровите и меките видове, може да съдържа бактерии Listeria monocytogenes, които могат да причинят сериозни инфекции при кърмачета. Ето защо педиатрите не препоръчват да давате сирене на деца под една година. Възрастните също трябва да внимават при избора на сирена за консумация по време на бременност, за да избегнат риска от заразяване с тази бактерия", казва специалистът.

Състав и ползи на сиренето

Сиренето е отличен източник на протеини, които са важен строителен материал за клетките в тялото. Протеинът помага за възстановяване на тъканите, поддържа здрави мускули и укрепва имунната система.

Сиренето е богато на калций, който е ключов минерал за здрави кости и зъби. Адекватният прием на калций може да помогне за предотвратяване на остеопороза и други проблеми с костите.

Сиренето съдържа различни витамини и минерали като витамин А, витамин В12, фосфор, цинк и селен. Тези хранителни вещества са важни за поддържането на здрави очи, кожа, нервна система и много други системи на тялото.

Някои сирена съдържат полезни бактерии, известни като пробиотици. Пробиотиците помагат за поддържане на здрава микрофлора в червата, подобряват храносмилането и укрепват имунната система.

Сирене или извара - кое е по-полезно за хората над 50 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес