Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирене или извара - кое е по-полезно за хората над 50 години

07 юли 2024, 09:55 часа

Изварата и сиренето са едни от най-полезните храни за човешкия организъм. Те съдържат много витамини и минерали, плюс изобилие от протеини. Именно поради тази причина редовната консумация на тези продукти спомага за минимизиране на риска от възникване и развитие на редица заболявания.

Кое е по-полезно след 50 години - сиренето или изварата

Сиренето и изварата също имат благоприятен ефект върху здравето на зъбите и помагат за предотвратяване на стареенето на костите.

Това е най-доброто сирене за костите

Това е особено важно за хората над 50 години: на тази възраст процесът на стареене изтънява костите и костната тъкан. Постепенно костите стават порести и крехки, което значително увеличава риска от фрактури (тазобедрени стави, прешлени и др.), съобщава изданието The Health Site.

Защо се случва това? Главно поради нисък прием или лошо усвояване на калций. Всъщност това води до разрушаване на костите. Сиренето и изварата поне забавят този негативен процес.

Сиренето и изварата са източник на протеини, които са отговорни за добрата имунна система на организма и правилния баланс на течностите в него. При „сривове“ в имунитета и баланса на течностите организмът старее по-бързо. Сред сирената пармезанът е най-добрият източник на протеин.

Що се отнася до изварата, рикотата и други сирена с подобна текстура те имат по-малко протеини.

Освен всичко друго, сиренето съдържа витамин В12, който участва в производството на протеини и ДНК, както и в образуването на кръвни клетки, укрепва нервната система и помага за подобряване на психичното състояние. Липсата на този витамин може да доведе до мускулна слабост и неврологични проблеми.

Сиренето съдържа и CLA мазнини, които помагат за нормализиране на теглото и изграждане на мускулна маса. То също така играе критична роля за осигуряване на нормалното функциониране на имунната система, здравето на костите, регулирането на нивата на кръвната захар и намаляването на риска от сърдечни заболявания. Изварата също съдържа CLA.

На възраст над 50 години сиренето и изварата са особено полезни при отслабена имунна система. Те съдействат за нейното укрепване, като по този начин помагат да се избегнат много заболявания. Щитовидната жлеза също има полза от сиренето.

Протеинът, съдържащ се в изварата, се нарича казеин. Казеинът се обработва по-бавно от човешкото тяло, отколкото други видове протеини. Благодарение на това, хапвайки извара вечер, ще почувствате по-малко глад сутрин.

Протеините, особено казеинът, са хранителни вещества, които се обработват бавно от тялото. В сравнение с други хранителни вещества, протеинът изисква повече калории, за да бъде усвоен, което ускорява метаболизма ви и ви помага да отслабнете по-бързо. По този начин, ако придобиете навика да похапвате извара вечер, ще ви бъде по-лесно да свалите излишните килограми.

Лекар: Това е най-здравословното сирене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес