Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синузит през лятото - ефективни методи за лечение

14 юли 2023, 14:33 часа

Синузитът е възпаление на максиларния параназален синус. В медицината се нарича максиларна, откъдето идва от името.

Поради настинка или поглъщане на микроби, лигавицата се подува и блокира изхода от синусите към носната кухина. В тях се натрупва слуз, в която бактериите започват да се развиват още по-активно. Водят до заболяване.

В синусите се появява гной, започва да оказва натиск върху стените на носа, което причинява силна болка. Токсините, произведени от микроби, се абсорбират в тялото на болен човек и причиняват характерните симптоми на интоксикация, а именно неразположение, главоболие и треска ...

Какво да правим при синузит?

Разпознайте го навреме

На първо място, ако продължи няколко седмици, непременно отидете на УНГ. Не мислете, че ако секретът от носа е прозрачен, това определено не е синузит. Той е доста коварен и може да заблуждава дълго време със светъл цвят на слуз. Може да се възпали като един максиларен синус или и двата наведнъж. Ако е възпален само един синус, тогава изхвърлянето може да бъде от тази страна.

И така, основният симптом е продължителна хрема. Но все още има много признаци на синузит, които придружават хрема.

Затруднено дишане поради подуване на лигавицата на синусите.

Поради постоянната назална конгестия, гласът става назален.

Ако синусите са възпалени от двете страни, тогава намаляването на обонянието също е симптом. Може да страдате от сухота в устата, дискомфорт в ушите.

При острата форма на синузит натискът върху бузите в областта на синусите причинява остра болка, те могат да болят.

Лекар разкри 7 ефективни методи за облекчаване на синузита

Остро главоболие в челото, което се увеличава рязко, сякаш пробива моста на носа, ако главата първо се наведе напред и след това бързо се повдигне.

Общото състояние се влошава: телесната температура може да се повиши рязко, появяват се слабост и летаргия, апетитът изчезва.

Острата форма на синузит обикновено продължава не повече от две седмици. Ако не предприемете никакви мерки за лечение на синузит, той ще премине в хронична форма.

Самолечението на напреднал синузит е почти невъзможно, тъй като антибиотиците обикновено се изискват. Необходима е и физиотерапия. И ако това не помогне, те прибягват до операция. В тези случаи не може да се направи без пункция, която, между другото, напразно предизвиква панически страх у пациентите: съвременните болкоуспокояващи позволяват извършването на тази процедура, без да причиняват страдание на човек.

Помощ при основно лечение

Има доста популярни рецепти от традиционната медицина, които помагат за лечение на синузит. Но не забравяйте, че тези средства могат да се считат само за спомагателни за лечението, предписано от лекаря. Още по-добре използвайте народните рецепти като превантивна мярка, когато хремата все още не е преминала в синузит.

Синузит с болки в очите - ето какво да направите, за да забравите за него!

Сред ефективните методи:

1. Изплакнете носа със солена вода. За да приготвите разтвора, можете да използвате както трапезна сол, така и суха морска сол (прецедете приготвения разтвор) в съотношение: чаена лъжичка сол на чаша топла вода. За тези цели можете да използвате и разтвор на сода-сол: 1/2 чаена лъжичка сода за хляб, една чаена лъжичка сол в чаша топла вода.

2.  Децата могат да изплакнат носа си с минерална вода или топла вода с добавяне на няколко капки тинктура от невен, или тинктура от евкалипт, или няколко капки тинктура от йоден алкохол. Преди измиване в носа могат да се капят вазоконстрикторни капки (нафтизин, галазолин). След измиване - разреден сок от цвекло.

3. Полезно е да ядете повече хрян и чесън - вещества, съдържащи се в растенията, помагат за почистване на параназалните синуси от слуз. Също така се препоръчва да се смърка хрян и чесън, счукан на каша.

4. При синузит се препоръчва да почукате по носа (моста на носа) в продължение на 2-3 минути с голямата фаланга на палеца. починете 5-20 минути и повторете.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес