Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синтетичната дрога става все по-голяма опасност в Европа

07 юни 2019, 08:51 часа

Синтетичната дрога става все по-голяма опасност в Европа, предупреждава агенция на Европейския съюз.

Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН) докладва, че 11 нови наркотични вещества са засечени в Европа. Шест от тях са на базата на обезболяващото фентанил, съобщава Евронюз.

Фентанилът, който е 50 пъти по-силен от хероина, е предизвиква 19 хиляди смъртни случая годишно в Съединените щати, предаде БГНЕС.

Въпреки че в Европа хероинът остава най-често употребявания наркотик, един от всеки петима пристрастени, които получават лечение, се лекува от зависимост към синтетична дрога.

В докладът на ЕЦМНН се казва, че "тези вещества все още представляват малък процент от пазара на наркотици в Европа, но предизвикват нарастваща загриженост".

Според ЕЦМНН съвсем малки количества от синтетичната дрога са достатъчни за производството на хиляди дози за улична продажба. Това прави този тип наркотици лесни за пренасяне и трудни за залавяне.

ЕЦМНН оценява, че миналата година в Европа е имало 250 смъртни случая, предизвикани от свръхдоза фентанил.

Европол отбелязва, че лекарството се използва при лечението на рак, но част от законните доставки се отклоняват към черния пазар като заместител на хероина.

ЕЦМНН твърди, че се отбелязва по-лесен достъп както до получаваните от растения наркотици като кокаина, така и до синтетичната дрога.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес