Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптоми на лошото кръвообращение и как да го подобрим

15 август 2024, 16:35 часа

Лошото кръвообращение или нарушеното кръвоснабдяване може значително да повлияе на цялостното здраве и благополучие. Разпознаването на симптомите и отстраняването на причините е от решаващо значение за поддържането на добро сърдечносъдово здраве. Ето преглед на често срещаните симптоми и ефективни начини за подобряване на кръвообращението.

Симптоми на лошо кръвообращение

Студени крайници: Един от най-забележимите признаци за лошо кръвообращение са постоянно студените ръце и крака. Когато притокът на кръв е ограничен, тези крайници могат да се чувстват изтръпнали или студени в сравнение с останалата част от тялото.

Изтръпване или мравучкане: Лошото кръвообращение може да доведе до усещане за изтръпване или мравучкане в ръцете, краката или стъпалата. Това често се дължи на недостатъчно кръвоснабдяване на нервите.

5 начина да разберете дали имате лошо кръвообращение

Подуване: Намаленото кръвоснабдяване може да доведе до задържане на течности и подуване, особено на долните крайници, като глезените и стъпалата. Това често се наблюдава при състояния като хронична венозна недостатъчност.

Разширени вени: Това са подути, усукани вени, които се виждат точно под кожата. Те се появяват, когато вените отслабнат и кръвотокът е затруднен.

Умора: Недостатъчното кръвообращение може да доведе до обща умора и намалена издръжливост, тъй като мускулите и органите не получават достатъчно кислород и хранителни вещества.

Болка или спазми: Интермитентното клаудикацио - състояние, при което по време на физическа активност се появява болка или крампи в краката - е пряк резултат от лошото кръвообращение в долните крайници.

Кожни промени: Лошото кръвообращение може да доведе до промяна на цвета на кожата, например синкав или червеникав оттенък. Кожата може също така да изглежда по-суха и склонна към язви или рани поради недостатъчния приток на кръв.

Лошо кръвообращение: 5 признака, по които ще го познаете

Подобряване на кръвообращението

Редовни физически упражнения: Физическата активност е един от най-ефективните начини за подобряване на кръвообращението. Заниманията с аеробни упражнения, като ходене, бягане или каране на колело, помагат за укрепване на сърцето и подобряване на кръвообращението в цялото тяло. Дори умерени дейности като ежедневно ходене или разтягане могат да имат значение.

Здравословно хранене: Здравословна диета: Балансираната диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бедни протеини, подпомага здравето на съдовете. Храните с високо съдържание на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и фибри, като горски плодове, ядки и риба, могат да намалят възпалението и да подобрят кръвообращението.

Останете хидратирани: Правилната хидратация е от съществено значение за поддържане на здравословен обем и вискозитет на кръвта. Пиенето на достатъчно количество вода през целия ден помага за гладкото протичане на кръвта.

Избягвайте тютюнопушенето: Тютюнопушенето е основен рисков фактор за лошо кръвообращение и сърдечносъдови заболявания. Отказът от тютюнопушене може значително да подобри кръвотока и да намали риска от увреждане на съдовете.

Управление на стреса: Хроничният стрес може да повлияе негативно на кръвообращението. Техники като упражнения за дълбоко дишане, йога или медитация могат да помогнат за овладяване на стреса и за подобряване на кръвообращението.

Поддържайте здравословно тегло: Наднорменото тегло може да натовари сърдечносъдовата система и да затрудни кръвообращението. Балансираният хранителен режим и редовните физически упражнения могат да помогнат за постигане и поддържане на здравословно тегло.

Компресивни облекла: При хора с хронични венозни проблеми или отоци компресиращите чорапи или чорапогащи могат да помогнат за по-добър кръвоток и намаляване на отоците на краката.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес