Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шопингът с отстъпка като дневна доза окситоцин

21 юли 2015, 11:25 часа

Независимо че лятото се смята за най-безгрижното време от годината, когато положителните емоции рязко вземат връх, мнозина от нас не могат да се избавят от мрачното настроение.

Причината за това често е недостигът на окситоцин в организма, наричан още хормон на щастието. Колкото и да е странно, този проблем може да се реши с промоции и отстъпки.

Професорът по невроикономика д-р Пол Зак от университета на Клермонт (САЩ) е установил, че използването на промоционални кодове по време на онлайн шопинг повишава нивото на окситоцин в кръвта с 38%. Тоест най-приятно за нас в процеса на шопинг се явява не покупката, а наличието на отстъпка за стоката, която се възприема като подарък от нашия мозък.

"Изследването показва, че промокодът ни прави щастливи, сваля стреса и намалява тревожността. Освен това трудно е да повярваме, но е факт – получаването на промокод за организма е по-приятно от получаването на подарък", отбелязва Зак.

За установяване на тази корелация ученият провел експеримент, в който група доброволци правели онлайн покупки. Разликата била само в това, че на едната половина от участниците бил предоставен промокод за отстъпка от 10 долара, а на другата – нищо.

Това значително повлияло на състоянието на първата група, при която се наблюдавали намаляване на честотата на дишане с 32%, забавяне на сърцебиенето с 5% и намаляване на изпотяването на дланите 20 пъти. Като цяло участниците в тази група се чувствали с 11% по-щастливи в сравнение с тези, които не получили промокод.

Измененията били фиксирани с измерване на нивото на окситоцин в кръвта, с електрокардиограми и тестове.

Резултатите от експеримента свидетелстват, че промокодовете и купоните действително стимулират производството на окситоцин в организма – той се повишава с 38%.

За сравнение танците увеличават количеството окситоцин само с 11%. Освен това било установено, че повишаването на нивото на хормона на щастието при използване на промокодове е доста по-значително, отколкото при целувките.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес