Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шамфъстък - как влияе на кръвната захар и холестерола ви

04 февруари 2024, 19:09 часа

Шамфъстъкът се счита за една от най-здравословните суперхрани, благодарение на богатия си вкус и ползи за здравето.

По-специално, шамфъстъците са добър източник на протеини, диетични фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали. Те съдържат антиоксиданти, включително витамин Е и каротеноиди, които са полезни за цялостното здраве. Порталът The Health Site изброява няколко научно доказани полезни свойства на ядката, включително и нейното влияение върху нивата на кръвната захар и холестерола.

Как шамфъстъкът влияе на кръвната захар и холестерола?

Шамфъстъците имат нисък гликемичен индекс, така че имат минимално влияние върху нивата на кръвната захар. Комбинацията от фибри, здравословни мазнини и протеини в тях помага за забавяне на усвояването на глюкозата , предотвратявайки скокове в нивата на кръвната захар.

При какви заболявания трябва да се яде шамфъстък

Ядката може да понижи нивата на лошия холестерол и да повиши нивата на добрия холестерол, насърчавайки здравословен липиден профил, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Шамфъстъкъците имат положителен ефект върху маркерите за сърдечно здраве. Първо, те са богати на мононенаситени мастни киселини, подобни на тези в зехтина. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания. Освен това ядката съдържа антиоксиданти като гама-токоферол и полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства и могат да предпазят от сърдечни заболявания.

Една порция от тази ядка осигурява задоволителна комбинация от протеини, фибри и здравословни мазнини, насърчавайки усещането за ситост и намалявайки апетита.

Изданието отбелязва, че няколко проучвания показват, че хората, които ядат коментираната ядка като лека закуска, приемат по-малко калории през целия ден, без да изпитват глад. Освен това процесът на премахване на черупките от шамфъстък може да забави храненето ви и да насърчи осъзнатата консумация на храна.

Шамфъстъците са богати на каротеноиди, включително лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Тези съединения действат като антиоксиданти в очите, предпазвайки от окислително увреждане, причинено от вредните свободни радикали. Лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за намаляване на риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта, две често срещани очни заболявания, които могат да увредят зрението.

Шамфъстъците са добър източник на фибри, които действат като пребиотик, подхранвайки полезните бактерии в червата и насърчавайки растежа им. Това, от своя страна, помага за поддържане на балансирана чревна микробиота, което е свързано с различни ползи за здравето, включително подобрено храносмилане, повишено усвояване на хранителни вещества и подсилена имунна функция.

Шамфъстъците съдържат различни антиоксиданти и фитохимикали, като гама-токоферол и ресвератрол, които могат да предотвратят някои видове рак. В допълнение, тази ядка демонстрира способността да инхибира когнитивните и двигателни увреждания и да възстановява пространствената памет, предизвикана от две невротоксични противоракови лекарства, цисплатин и винкристин.

Яжте по една шепа от тези ядки всеки ден и ще свалите холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес